En skikkelig bra pesto er ikke bare god, men også sunn. Pesto kan lages på mange måter, men den vanligste typen er den genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino.
Testresultater
Helios Økologisk grønn pesto
En av testens vinnere. Mye basilikum, bra med umettet fett, lite mettet fett og greit med salt. Er laget med pinjekjerner.
Energi: 1573 kJ (382 kcal)
Fett: 39 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 5,2 g
Sukker: 0 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 1,9 g
Salt: 2,2 g
Basilikum: 55 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Midsona Norge AS
le ricette di Montanini Pesto alla genovese
En av testens vinnere. Mye basilikum, greit med salt. Er laget med pinjekjerner.
Energi: 1319 kJ (315 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 27 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,4 g
Fiber: 1 g
Protein: 5,3 g
Salt: 2 g
Basilikum: 60 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Oluf Lorentzen AS
REMA 1000 Grønn pesto
Lite salt, greit med basilikum, mye umettet og greit med mettet fett.
Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 48,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukker: 0,9 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 5 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Agritalia, Italia
Coop Pesto alla genovese
Bra med basilikum, men litt mer salt enn vinnerne.
Energi: 1583 kJ (284 kcal)
Fett: 38 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 32,6 g
Karbohydrater: 4 g
Sukker: 2,9 g
Fiber: g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Jacobs Pesto alla genovese
Greit innhold av basilikum. Mer sukker enn de andre typene. Greit innhold av mettet fett og salt.
Energi: 1776 kJ (430 kcal)
Fett: 42 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 8,1 g
Sukker: 6,3 g
Fiber: 2,1 g
Protein: 4,6 g
Salt: 2 g
Basilikum: 37 %
Olje: Solsikke, olivenolje
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS
Smak Pesto alla genovese
Greit med basilkum. Innhold av mettet fett kunne vært lavere. Bra med umettet fett. Laget av olivenolje.
Energi: 2417 kJ (586 kcal)
Fett: 57 g
Mettet fett: 9,8 g
Umettet fett: 47,2 g
Karbohydrater: 3,4 g
Sukker: 1,5 g
Fiber: g
Protein: 8,5 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 30 %
Olje: Olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: La Favorita, Live Italia
Kolonihagen Pesto
Greit med basilikum. Litt mye salt. Laget av ekstra virgin olivenolje.
Energi: 2071 kJ (502 kcal)
Fett: 50 g
Mettet fett: 8,1 g
Umettet fett: 41,9 g
Karbohydrater: 5,1 g
Sukker: 1,7 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 6,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Extra virgin olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: REMA 1000
Barilla Pesto alla genovese
Greit innhold av basilikum. Litt mye salt.
Energi: 1989 kJ (482 kcal)
Fett: 46 g
Mettet fett: 5,3 g
Umettet fett: 40,7 g
Karbohydrater: 9,8 g
Sukker: 5,5 g
Fiber: 5 g
Protein: 4,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Barilla
Eldorado Pesto alla Genovese
Greit innhold av basilikum. Ok innhold av de andre ingrediensene.
Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 34,2 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukker: 2,1 g
Fiber: 4 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35 %
Olje: Solsikke (oliven)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.