Foto: Erik Helgeneset

Dobbelt så mye basilikum i vinnerne.

En skikkelig bra pesto er ikke bare god, men også sunn. Pesto kan lages på mange måter, men den vanligste typen er den genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. Lager du denne typen pesto selv, kan du gjerne også smake til med litt salt, pepper, og sitron.

Derfor er pesto sunt

Pesto er både sunt og næringsrikt, også de du får kjøpt i butikken. Jo mer basilikum det er i den, desto bedre er det. Basilikum og andre urter er rike på antioksidanter og derfor noe vi gjerne kan spise mye av. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan også bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.

Få gratis tilgang til massevis av treningsøkter!

Pesto uten pinjekjerner

Selv om den klassiske pestoen lages med pinjekjerner, er det fullt mulig å bruke andre typer nøtter istedenfor. Dette blir ofte like sunt og godt, men billigere. Det er antakelig derfor mange av pestoene vi finner i butikken inneholder for eksempel cashewnøtter, og bare litt pinjekjerner. Hvis du lager pesto selv, kan du gjerne bruke valnøtter. Det smaker godt, og disse nøttene er også rike på de gunstige omega-3 fettsyrene.

Sunt fett og rik på antioksidanter

Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. I pestoene vi har sammenliknet her, har det enten blitt brukt solsikkeolje eller olivenolje. Olivenolje er rik på enumettet fett, et type fett som det lønner seg å ha en viss andel av i kostholdet. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.

Sunn med urter og krydder

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grønn pesto som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, salt og mengde basilikum. Mye mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens andel basilikum og umettet fett trekker opp. I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='165' view_result='0' width='0' position='center'}