Foto: Erik Helgeneset

Pålegget du gjerne kan inkludere i kostholdet ditt.

Mange tror at peanøttsmør er like usunt som sjokoladepålegg. Det stemmer ikke så lenge du velger riktig type peanøttsmør. Tidligere var flere peanøttsmør tilsatt både palmeolje og sukker. I dag finner du flere typer som nesten bare inneholder peanøtter, og i år fant vi heller ingen typer peanøttsmør som inneholdt palmeolje.

Sunt med nøtter

Det er ingen tvil om at nøtter er sunt. Forskning viser at en neve nøtter om dagen kan være bra både for vekt og helse. Peanøtter er faktisk egentlig ikke nøtter, men hører til belgfruktfamilien. Likevel omtales peanøtter som nøtter, fordi peanøtten som andre nøtter er rik på sunne fettsyrer, fiber, protein, vitamin E og antioksidanter.

Har du en peanøtt med skall, ser du at nøttene inni er dekket av en tynn brun hinne. Denne tørre mørke hinnen er full av antioksidanter. Spis derfor gjerne peanøtter, men helst de som ikke er tilsatt salt.

Derfor bør du spise nøtter

Spis mer plantemat

Bruk gjerne peanøttsmør som pålegg, ikke bare fordi det er sunt, men også det er en fin måte å få i seg mer plantemat på. Og når det kommer til frukt, grønt, nøtter og annen plantemat, så er det ikke bare slik at det er smart å spise mye av det. Det er også bra å spise mange forskjellige typer. Inkluderer du peanøttsmør i kostholdet ditt, får du i deg enda en type planter.

Derfor bør du spise mange plantesorter

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i peanøttsmør som er å få kjøpt hos de største matvarekjedene. Vi har vurdert hvor mye mettet og umettet fett, sukker, protein, salt og andel peanøtter de forskjellige typene inneholder. Mye umettet fett, protein, og nøtter har trukket opp, mens mye sukker, mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt trekk for innhold av palmeolje.

Produktene er rangert i forhold til hverandre, slik at hvert produkt kan komme ut med et annet resultat hvis de hadde blitt vurdert i forhold til andre produkter. Vi har valgt å gi terningkast 3-6 ettersom ingen av typene vurderes å være så usunne at de fortjener dårligere enn terningkast 3.