Foto: Erik Helgeneset

Dobbelt så mye fiber i vinnerne!

Mange knekkebrød inneholder mer fiber og fullkorn enn brød. Knekkebrød kan også inneholde lite raske karbohydrater, men det er ikke alltid slik at knekkebrød er et bedre valg enn brød. Noen typer knekkebrød inneholder faktisk mindre fiber og fullkorn, og mer raske karbohydrater enn brød. Det gjelder altså å velge de riktige typene.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i «vanlige knekkebrød». Hvis du har lyst til å se en test av «hjemmebakte knekkebrød», så finner du det her.

Bra med fiber og fullkorn

Fiber og fullkorn er bra for helsa, og derfor bør du velge så grovt brød og knekkebrød som mulig. Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger bør vi få i oss 35-40 gram fiber per dag. Mange får i seg langt mindre enn dette.

Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber. Fiber er bra for fordøyelsen, gir en god metthetsfølelse og jevnere blodsukker som har en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering. Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Bytter du ut fint eller halvgrovt brød, med brød eller knekkebrød som har et høyt fiberinnhold, kan du øke fiberinntaket ditt betydelig. Er du i tillegg bevisst på å spise bra med frukt og grønt, og gjerne også belgfrukter og poteter, kan du være ganske sikker på at du får i deg nok fiber.

Eksempel på en 3- dagers meny for deg som vil ned i vekt.

Forskjellen på «hjemmebakte» og andre typer knekkebrød

Det har etter hvert kommet et stort utvalg av «hjemmebakte» knekkebrød i butikkene. Forskjellen på disse knekkebrødene og de «vanlige» knekkebrødene fra f.eks. Wasa og Ryvita, er at de hjemmebakte ofte inneholder mer umettet fett, mindre karbohydrater og mer protein enn de «vanlige typene». Innholdet av fiber er derimot ofte høyere i de vanlige typene sammenliknet med «hjemmebakte knekkebrød».

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av sukker, umettet fett, fiber og knekkebrødenes grovhetsprosent. Sukker har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, umettet fett og en høy grovhetsprosent har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber og fullkorn, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber og grovhetsprosent telle dobbelt opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest.