Foto: Erik Helgeneset

Taperne inneholder nesten ikke fisk. 

Fiskegrateng er grei hverdagsmat, men hvor mye fisk får vi egentlig i oss når vi spiser fiskegrateng? Svaret er at det varierer veldig. Mens noen fiskegratenger inneholder rundt 50 % fisk, er det kun 19 % fisk i andre typer. Lager du fiskegrateng selv, har du mulighet til å få i deg langt mer fisk enn hvis du velger en av taperne i denne testen. 

Så mye fisk bør du spise

Fisk gir oss viktige næringsstoffer som vitamin D, omega-3, jod, og protein. Vi anbefales å spise 300-400 gram fisk i uka. Dette er ikke så vanskelig å oppnå hvis du spiser fiskefileter, men hvis du velger en fiskegrateng som bare inneholder 20 % fisk, skal du spise mye fiskegrateng for at det skal gi deg like mye fisk som en middag basert på rene fiskefileter.

Det er ikke dermed sagt at det ikke er sunt å spise fiskegrateng, selv de som inneholder lite fisk kan være et greit middagsalternativ hvis du serverer med grønnsaker ved siden av. Men skal du få i deg nok fisk er det lurt å spise annen fisk i tillegg til fiskegrateng.

Spis mer torsk

Fiskekaker eller fiskegrateng?

Mange av dagens fiskegratenger inneholder lite fisk. Sammenlikner vi fiskegrateng med fiskekaker, er det likevel fiskekakene som vinner i forhold til fiskeinnhold. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra!

Tre dagers meny for deg som vil spise sunt og variert

Husk grønnsakene ved siden av

Verken når det kommer til mengde eller næringsinnhold er fiskegratengene du finner i denne testen et komplett måltid for en familie.

De fleste fiskegratenger inneholder minimalt med grønnsaker, men hvis de serveres sammen med en eller flere typer grønnsaker, vil måltidet ikke bare løftes smaksmessig, det vil også være langt sunnere. Prøv for eksempel revne gulrøtter, dampete aspargesbønner, salat av fennikel og rødløk, ovnsstekte rotgrønnsaker, eller en frossen grønnsaksblanding ved siden av fiskegratengen.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av umettet fett, sukker, protein, salt, og andel fisk.

Mye protein, umettet fett og andel fisk har trukket opp. Mens mye salt og sukker fett har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Vi har valgt å gi terningkast 3-6 fordi noen av fiskegratengene har såpass lavt innhold av fisk, at vi mener det finnes veldig mange andre middagsalternativer som er vel så sunne. Til tross for dette, er fiskegrateng et helt ok måltid, slik at vi ikke gir lavere terningkast enn 3.