Foto: Erik Helgeneset

Styr unna taperne!

Ost er ikke bare noe vi spiser som pålegg, men også til middag. Pizza, taco, og lasagne er eksempler på middagsretter som mange lager og der revet ost er en viktig del av retten.

River du osten selv blir det som oftest billigere, men fordi det er enkelt og tidsbesparende er det mange som velger ferdig revet ost. Men når du står i butikken og ser på utvalget av revet ost som etter hvert har blitt ganske stort, så bør du være klar over en ting: Flere av disse er ikke ekte ost, men ultraprosesserte produkter med lange ingredienslister. 

Velg ekte ost fremfor topping

Ikke alle vet at noen av de revete "ostene" i denne testen ikke egentlig er ost. Uttrykket "ost" kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles "ost".

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene). Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

"Falske oster", eller det som ofte kalles for «topping», inneholder både ost og vegetabilsk fett. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost i en topping.

Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Melk og myter

Mer usunt med smeltet ost?

Mange tenker på smeltet ost som usunt, men det stemmer egentlig ikke så lenge du ikke spiser veldig store mengder. Selvfølgelig er ost en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, jod, kalsium, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), og vitamin B12.

En del forskning tyder dessuten på at fettet vi får fra ost og andre meieriprodukter er mindre helseskadelig enn annet mettet fett.

Bli med oss på treningstur til Gran Canaria i november!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revet topping. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater og salt. Mye protein har trukket opp, mens innholdet av karbohydrater og salt har trukket ned. 

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.