Nuggets. Foto: Erik Helgeneset
Foto: Erik Helgeneset

Inneholder mer vann og mindre kjøtt enn du tror.

Nuggets er typisk «barnemat» som kan være enkelt å servere i en travel hverdag. Men hva tenker vi egentlig om nuggets rent ernæringsmessig? 

Nuggets faller inn under kategorien ultraprosessert mat, med smak, konsistens og næringsinnhold som gjør at det er lett å spise mye av. Rent ernæringsmessig er det relativt lite protein i nuggets sammenliknet med rent kjøtt. Fordi protein metter godt, vil et måltid med nuggets mette betydelig dårligere enn et råvarebasert kosthold der du går for rent kjøtt/kylling/fisk istedenfor. 

Mye vann og mindre kjøtt

En typisk ingrediensliste på nuggets kan se omtrent slik ut: Kylling - og svinekjøtt (67%), vann, mais, kyllingskinn, potetmel, salt, maismel, kikertmel, sukker, emulgator (e450, e500), stabilisator e415.

Det første vi ser her, er at dette produktet inneholder 67 prosent kjøtt, altså ganske stor forskjell fra hvis du hadde kjøpt en ren kyllingfilet. Det neste vi ser er at vann står som nummer to på ingredienslisten. Det betyr at du betaler for ganske mye vann når du kjøper nuggets. Videre er det både emulgatorer og stabilisator, som ikke nødvendigvis er negativt, men som du likevel vil unngå hvis du heller velger rene fileter av kjøtt eller kylling. 

Vår konklusjon er at nuggets er typisk «junkfood» som godt kan spises en gang iblant, men som ikke er anbefalt som en middag man har jevnlig. Vi velger likevel å gi terningkast 5 til en av produktene i denne testen fordi den inneholder såpass mye kjøtt og lite vann sammenliknet med andre typer nuggets. 

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg nuggets av kylling og/eller svin som er å finne i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, protein, karbohydrater, salt, vann og kjøtt. Mye kjøtt, protein og umettet fett har trukket opp, mens mye fett, karbohydrater, salt og vann har trukket ned. 

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 2 til 5, der 5 er det produktet som kommer best ut ernæringsmessig.