Stort sprik i jerninnhold og fettsammensetning.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Nå vi tar hensyn til hvor mye protein, jern, mettet og umettet fett leverposteien inneholder, er ikke nøkkelhullsmerket er garanti for pallplass, selv om de kommer bedre ut enn testtaperne.
NB! Testen har blitt oppdatert fordi en produsent meldte inn ny jernverdi på produktet sitt.
Viktig kilde til jern
Ren lever inneholder minimalt med sukker og andre karbohydrater, mye protein, og litt fett der 1/3 er av den mettede typen. Det som kanskje er mest fremtredende for lever er det høye innholdet av jern, vitamin A, folat og vitamin B12. Dessuten er lever en god kilde til B-vitaminer, selen og andre mineraler.
Visste du at 100 gram rå svinelever dekker dagsbehovet for vitamin A, vitamin B2, niacin, folat, vitamin B12, jern, kopper og sink - dersom du haddet spiste dette? Leverpostei som smaker mye bedre, har derimot lavere verdier av disse næringsstoffene fordi produktet også inneholder andre ingredienser, men likevel er leverpostei er god vitamin- og mineralkilde.
Mat for de blodfattige
Har du blodmangel, som ofte skyldes jernmangel, er det lurt å spise leverpostei. Jernet i leverpostei er nemlig en type jern som tas lett opp av kroppen. Dette jernet kalles for hemjern. Fordelen er at leverpostei er en matvare som er lett å spise og likes av de fleste.
Blodmangel kan også skyldes mangel på folat og vitamin B12. Derfor er leverpostei også en ypperlig matvare for dem som må øke inntaket av disse to B-vitaminene. Lave folatverdier kan skyldes lavt inntak av både grønne grønnsaker, appelsin og appelsinjuice, bønner, grove kornvarer og innmat, særlig lever.
Mye vitamin A
Leverpostei er en veldig god kilde til vitamin A. Spiser du en porsjon (20 g) leverpostei på en brødskive, har du allerede fått i deg dagsdosen for vitamin A.
Dersom leverpostei er favorittpålegget, og du spiser flere brødskiver med leverpostei hver eneste dag, bør du ikke ta kosttilskudd som også inneholder vitamin A. Da kan du nemlig på sikt få i deg mer av dette vitaminet enn hva som er bra for deg. For høye inntak av animalsk vitamin A (retinol) kan muligens øke risikoen for beinskjørhet og benbrudd.
Hva inneholder leverpostei?
Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.
Vanlige leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Dette øker innholdet av mettet fett, noe som ikke er særlig gunstig. Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje som er gunstig for fettsyresammensetningen. Leverposteier som er tilsatt oljer regnes derfor som sunnere enn de som inneholder mye dyrefett og flesk.
Ofte tilsettes også hvete-, potet-, mais, eller tapiokastivelse, hvetemelk, sukker, glukose eller melkesukke. Dette øker karbohydratinnholdet i det ferdige produktet, men mildner smaken. Ulempen er at dette er karbohydratkilder som innholder svært lite fiber og andre næringsstoffer.
Slik ha vi gjort testen
I denne testen har vi sett på hvor mye protein, mettet fett, umettet fett, karbohydrater, natrium og jern et utvalg leverpostei inneholder. Mye mettet fett, karbohydrater og natrium har trukket ned, mens mye protein, umettet fett og jern har trukket opp. Fordi mange får i seg for lite jern, har poeng for jerninnhold blitt ekstra vektlagt. Innholdet av øvrige vitaminer og mineraler er ikke deklarert på de fleste produktene og har derfor ikke blitt tatt hensyn til.
Vi har valg å ikke ta hensyn til det totale kaloriinnholdet ettersom energibehovet varierer fra person til person. Ved å vurdere fettsammensetningen fremfor totalfett får vi også en kvalitetsmessig vurdering av produktets sammensetning.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Næringsinnhold pr. 100 gram leverpostei | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Umettet fett, g | Natrium, g | Jern, mg |
Gilde Go' og Mager Ovnsbakt Leverpostei, Gilde | 650 | 155 | 14,0 | 5,0 | 9,0 | 1,9 | 7,1 | 0,7 | 7,3 |
Mills Ovnsbakt leverpostei, Mills | 980 | 235 | 9,0 | 5,0 | 20,0 | 4,0 | 16,0 | 0,7 | 8,6 |
Vita Hjertego' ovnsbakt leverpostei, Mills DA | 1260 | 305 | 14,0 | 12,0 | 22,0 | 2,0 | 20,0 | 0,6 | 6,2 |
Grilstad Mager Ovnsbakt Ekte Grov leverpostei, Grilstad | 679 | 163 | 10,0 | 6,0 | 11,0 | 2,2 | 8,8 | 0,652 | 7,6 |
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei, Gilde | 1055 | 252 | 12,0 | 6,5 | 20,0 | 4,5 | 15,5 | 0,82 | 7,0 |
Gilde Fersk Leverpostei, Gilde | 1010 | 240 | 12,0 | 5,5 | 19,0 | 5,0 | 14,0 | 0,82 | 7,2 |
Gilde Go' og Mager Leverpostei, Gilde | 610 | 145 | 12,0 | 5,0 | 9,0 | 3,3 | 5,7 | 0,6 | 5,8 |
Vita Hjertego' leverpostei, Mills DA | 970 | 230 | 7,0 | 6,0 | 20,0 | 2,0 | 18,0 | 0,6 | 5,0 |
Prior Ovnsbakt Kyllingpostei, Prior | 639 | 153 | 12,0 | 6,0 | 9,0 | 2,0 | 7,0 | 0,7 | 5,0 |
Stabburet Leverpostei, Stabburet | 1120 | 270 | 9,5 | 4,0 | 24,0 | 8,5 | 15,5 | 0,9 | 5,0 |
Stabburet Kyllingpostei, Stabburet | 629 | 150 | 11,0 | 4,5 | 10,0 | 2,0 | 8,0 | 0,675 | 4,7 |
Grilstad Ovnsbakt Ekte Grov Leverpostei, Grilstad | 1115 | 269 | 9,5 | 6,0 | 23,0 | 6,7 | 16,3 | 1,194 | 5,8 |
First Price leverpostei, Unil A/L* | 1118 | 270 | 9,5 | 4,0 | 24,0 | 9,1 | 14,9 | - | - |
First Price ovnsbakt leverpostei, Unil A/L* | 976 | 236 | 9,5 | 1,0 | 22,0 | - | - | 0,69 | - |
*Ikke alle næringsttofer er kjent i disse produktene, det er markert med en -