Lurt å velge magert.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Servelat er et pølsepålegg som er populært, ikke minst blant barn. Servelat er et farseprodukt på lik linje med annen pølse. Det betyr at de ikke bare består av kjøtt, men også en del fett.
Som forbruker der det vanskelig å vite hvilket produkt som er sunnest ettersom mange mat- og drikkevarer ikke har en fullstendig varedeklarasjon på seg. Dette gjelder også servelat, der de fleste typene kun har deklarert innhold av kalorier, fett, karbohydrater og protein. Kun noen få typer har også deklarert innhold av natrium og fordeling mellom mettet og umettet fett. Når det gjelder servelat og andre pølsepålegg, så er det ideelle at pålegget inneholder mye protein, lite salt, lite mettet fett, men gjerne noe umettet fett.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på servelatenes innhold av kalorier, protein og fett. Mye protein har trukket opp, mens mye fett og kalorier har trukket ned. Vi har latt poeng for fett telle dobbelt opp ettersom dette er et pålegg som kan inneholde relativt mye fett, noe som ikke er særlig gunstig. Ideelt sett skulle vi også sett på pølsenes fordeling av natrium og mettet og umettet fett, men etter å ha kontaktet produsentene har vi ikke fått disse tallene. Selv om denne testen dermed ikke er optimal, får vi likevel et greit bilde på hvilken servelat som er sunnest. Det er nemlig ikke så altfor store forskjeller på hvor mye natrium og fordeling av umettet/mettet fett de ulike servelatene inneholder.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Umettet fett, g | Natrium, g | |
Go´ og Mager, Gilde | 605 | 145 | 10 | 6 | 9 | 4 | 5 | 1 |
Kalkunkorv, Prior | 720 | 172 | 10 | 6 | 12 | - | - | - |
Kalkunkorv med pepper, Prior | 720 | 172 | 10 | 6 | 12 | 4,1 | 7,9 | 0,8 |
Kødpølse, 3-stjernet | 920 | 220 | 12 | 0,5 | 19 | - | - | - |
Servelat, First price | 860 | 205 | 10 | 6 | 16 | 7,2 | 8,5 | 0,8 |
Servelat, x-tra | 880 | 210 | 9,5 | 7,5 | 16 | 7 | 9 | 0,76 |
Servelat, Gilde | 975 | 235 | 11 | 6,5 | 19 | - | - | - |
Krydder servelat, Nordfjord | 900 | 215 | 10 | 5 | 18 | - | - | - |
Servelat, Nordfjord | 936 | 224 | 10 | 5 | 18 | - | - | - |