Mye fett og lite kjøtt.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Tradisjonell julemat er ofte fet. Det gjelder også julepølse. I butikkene finnes massevis av forskjellige julepølser, men ser du nærmere på ingredienslisten ser du at mange av pølsene fra inneholder nøyaktig det samme til tross for ulikt navn. Forskjellen er egentlig bare om de er kokt, røkt, med eller uten skinn. Når det gjelder innhold av fett, protein og andel kjøtt er de prikk like.
Noen er fetere enn andre
Det er bare jul en gang i året, og med mindre du spiser julepølse i hele desember, kan du selvfølgelig godt gå for de feteste hvis det er de du liker best. Er du derimot en av dem som ikke er så glad i fet mat, og forsøker å holde litt igjen på inntaket av fett og kalorier, finnes det et par alternativer som er sunnere enn andre. Disse inneholder mindre fett, og mer kjøtt og protein enn de andre typene.
Kort holdbarhet
Hvis du er en av dem som allerede har begynt å handle inn mat til jul, kan det være greit å vite at de fleste julepølsene har relativt kort holdbarhet. Pølsene vi har kjøpt inn til denne testen har for eksempel holdbarhet frem til 6. desember, altså lenge før jul. Skal du begynne å hamstere inn mat til jul, bør du altså vente med julepølsene.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på julepølsenes innhold av kalorier, protein, fett og prosentandel kjøtt. Vi har ikke vurdert saltinnholdet ettersom disse verdiene manglet på mange av produktene og er dessuten nokså likt. Mye kalorier og fett har trukket ned, mens mye protein og andel kjøtt har trukket opp.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Andel kjøtt, % |
Innmatpølse, Gilde | 824 | 198 | 12 | 6 | 14 | 65 |
Julepølse av kylling og kalkun, Prior | 765 | 184 | 9,5 | 5 | 14 | 69 |
Grov julepølse, Gilde | 1058 | 255 | 12 | 4,5 | 21 | 71 |
Coop røkt julepølse, Coop | 1030 | 250 | 10 | 7 | 20 | 63 |
Julepølse , Leiv Vidar | 988 | 236 | 9 | 5 | 20 | 60 |
Julepølse, X-tra | 950 | 230 | 10 | 6 | 18 | 51 |
Julepølse, First Price | 986 | 238 | 9,5 | 6,6 | 19 | 54 |
Røkt julepølse, Gilde | 1066 | 257 | 10 | 7 | 21 | 55 |
Julepølse uten skinn, Gilde | 1066 | 257 | 10 | 7 | 21 | 55 |
Juleknakk, Gilde | 1066 | 257 | 10 | 7 | 21 | 55 |
Kokt julepølse, Gilde | 1066 | 257 | 10 | 7 | 21 | 55 |
Kokt julepølse, Finsbråten | 1197 | 298 | 10 | 6 | 25 | 56 |