Foto: Erik Helgeneset

Silda går av med seieren.

cathrine og lise
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.

Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.

Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.

Fiskepålegg er kanskje det sunneste pålegget du kan velge. Makrell i tomat er et sunt fiskepålegg som mange liker, men du kan gjøre enda bedre valg til brødskiva ved å velge et pålegg med høyere andel fisk.

De fleste fiskepålegg inneholder fet fisk. Det betyr at jo mer fisk pålegget inneholder, jo mer omega-3-fettsyrer og protein får du i deg.

Dette avspeiles også i testen. Vinneren har både høyt innhold av protein og omega-3-fettsyrer.

Hvilket fiskepålegg på boks du synes smaker best? Gi din stemme nederst i artikkelen!

Spiser du nok fisk?

Mange av oss spiser ikke nok fisk. Kun halvparten av den norske befolkning spiser nok fisk. Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uken hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uken er du i mål.

Du kan også bytte ut et middagsmåltid med fiskepålegg. Omlag 6 påleggsporsjoner tilsvarer en middagsporsjon. De fleste fiskepålegg på boks inneholder rundt 100 gram, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.

Fiskepålegg på boks er med andre ord en fin måte å øke inntaket av fisk på. Ved å spise pålegg av fisk  får du samtidig i deg verdifulle omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod. Disse næringsstoffer finnes det lite av i annen mat, som for eksempel kjøtt og melk. Dessuten er fisken rik på vitamin A og B-vitaminer og andre mineraler.

Helsebonus!

Regelmessig intak av fet fisk, dvs. omlag 200 gram i uken, kan redusere risikoen for død av hjertesykdom og den generelle risikoen for hjerte- og karsykdom. Mineralet selen og vitamin D vi finner i fisken kan dessuten redusere risikoen for en rekke kreftformer

Forskjellen på fet og mager fisk?

Påleggene i testet inneholder fet fisk som sild, makrell, laks og brisling. Forskjellen på fet og mager fisk er hvor mye umettet fett de innholder og hvordan fettet er fordel i fiskekroppen. Fiskefettet avgjør hvor vi finner omega-3-fettsyrene og vitamin D.

  • Mager fisk som torsk, sei, hyse, rødspette og breiflabb inneholder < 2 g fett per 100 g
  • Halvfet fisk som uer, steinbit, vintermakrell og tunfisk inneholder 2-8 g fett per 100 g
  • Fete fiskeslag som sild, kveite, brisling, sommermakrell, ørret og laks inneholder > 8 g fett per 100 g

I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten. Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag. Samtidig får du i deg en drøss med andre gode næringsstoffer.

I den magre fisken er mye av fettet i lever, slik som i torskeleveren som vi utvinner tran fra. Tran er både en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D. Muskulaturen til mager fisk, for eksempel torsk og sei, inneholder lite av disse to næringsstoffene. Men mager fisk er svært god kilde til protein og andre verdifulle næringsstoffer. Faktisk inneholder magerfisk nær dobbelt så mye jod som fet fisk.

Sunt alternativ til kjøtt

De aller fleste av oss kan godt ha en bedre balanse av kjøtt og fisk i kosten. Ved å spise fiskepålegg til frokost og lunsj i stedet for kjøttpålegg, får du som regel et sunnere kosthold. Inntaket av mettet fett og salt minsker, og inntaket av omega-3-fettsyrer og vitamin D øker. Dette er helt i tråd med anbefalingene fra myndighetene.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi kun sett på et utvalg hermetisk fiskepålegg. Vi har gjort en samlet vurdering av påleggenes innhold av protein, karbohydrater, mettet fett og omega-3-fettsyrer.

Innholdet av protein og omega-3-fettsyrer teller mest i testen og trekker opp. Mettet fett og karbohydrater er vektet mindre og trekker ned. Innholdet av fiber og salt er ikke relevant i testen. Produsentene merker ikke innholdet av vitamin D og derfor kan vi ikke teste på dette.

Smak er heller ikke en faktor i testen.

Les dette!

Det er viktig å være oppmerksom at rangeringen er gjort mellom produktene innbyrdes. Ingen av produktene i testen er usunne – tvert i mot, men noen kommer bedre ut enn andre. Derfor får noen pålegg et høyt terningkast, mens andre kommer dårligere ut.

Hadde vi testet disse påleggene mot for eksempel kjøttpålegg og ost kunne resultatet blitt helt annerledes. Med andre ord, et fiskepålegg som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre pålegg.

Testresultater

king_oscar-kippers_varmrokt

Kippers varmrøkt benfri sildefilet

Sildepålegget går av med seieren med testens høyste proteininnhold og høyt innhold av omega-3-fettsyrer. Kippers inneholder ikke karbohydrater, men har litt mer mettet fett enn flere av de andre produktene.

terning6

Energi: 1130 kJ (270 kcal)
Protein: 21 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 20,9 g
Mettet fett: 4 g
Omega-3: 4,6 g
Vekt: 106 g
Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA)

stabburet-peppermakrell_i_olje

Stabbur-Makrell Peppermakrell i olje

Peppermakrellen tar andreplassen med testens beste omega-3-innhold. Middels proteininnhold, lite karbohydrater og relativt høyt fettinnhold.

terning5

Energi: 1138 kJ (272 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 22 g
Mettet fett: 5 g
Omega-3: 5 g
Vekt: 80 g
Produsent: Stabburet

king_oscar-sardiner_extra_virgin_olivenolje

Sardiner i Extra Virgin Olivenolje

Sardinene i olivenlje kommer på tredjeplass med middels innhold av protein og omega-3- fettsyrer. Null karbohydrater og lite mettet fett.

terning4

Energi: 758 kJ (181 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 13 g
Mettet fett: 3 g
Omega-3: 3 g
Vekt: 106 g
Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA)

stabburet-laks_i_rapsolje

Stabbur-Laks i rapsolje

Middels innhold av protein, men lavere innhold av omega-3-fettsyren enn flere andre produkter i testen. Lavt innhold av mettet fett og lite karbohydrater.

terning3

Energi: 907 kJ (217 kcal)
Protein: 17 g
Karbohydrater: 1,5 g
Fett: 16 g
Mettet fett: 2 g
Omega-3: 2,3 g
Vekt: 90 g
Produsent: Stabburet

eldorado-sardiner_brisling_i_tomatsaus

Sardiner Brisling i tomatsaus

Bra innhold av omega-3-fettsyrer, men lavere proteininnhold enn flere andre produkter i testen. Lite karbohydrater, men testens høyeste innhold av mettet fett.

terning3

Energi: 900 kJ (220 kcal)
Protein: 14,4 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 17,2 g
Mettet fett: 5,1 g
Omega-3: 3,5 g
Vekt: 106 g
Produsent: Eldorado (Unil AS)

landlord-sardiner_i_tomatsaus

Sardiner i tomatsaus

Testens laveste omega-3-innhold, men middels innhold av protein. Lite mettet fett og karbohydrater.

terning3

Energi: 628 kJ (150 kcal)
Protein: 15,8 g
Karbohydrater: 1,6 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 2,3 g
Omega-3: 0,82 g
Vekt: 105 g
Produsent: Landlord

rema1000-sardiner_i_olje

Sardiner i olje

Testens nest laveste omega-3-innhold, men bra innhold av protein. Null karbohydrater, men kommer dårlig ut på mettet fett.

terning3

Energi: 1112 kJ (268 kcal)
Protein: 17,7 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 21,9 g
Mettet fett: 4 g
Omega-3: 0,83 g
Vekt: 105 g
Produsent: Rema 1000

king_oscar-makrellfilet_i_tomat

Makrellfilet i tomat

Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Middels innhold av karbohydrater og mettet fett.

terning1

Energi: 908 kJ (219 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrater: 4,3 g
Fett: 17,1 g
Mettet fett: 3,7 g
Omega-3: 3,3 g
Vekt: 106 g
Produsent: King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA)

stabburet-originale_makrell_i_tomat

Den originale Stabbur-Makrell Filet i tomat

Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Høyeste innhold av karbohydrater, men lite mettet fett.

terning1

Energi: 975 kJ (233 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrater: 7 g
Fett: 17 g
Mettet fett: 3 g
Omega-3: 3 g
Vekt: 110 g
Produsent: Stabburet

stabburet-makrell_grovhakket

Stabbur-Makrell Grovhakket filet i tomat

Middels innhold av omega-3-fettsyrer, men testens laveste proteininnhold. Høyeste innhold av karbohydrater, men lite mettet fett.

terning1

Energi: 974 kJ (233 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrater: 7 g
Fett: 17 g
Mettet fett: 3 g
Omega-3: 3 g
Vekt: 110 g
Produsent: Stabburet

rema1000-makrell_i_tomat

Makrell i tomat

Testens taper med lavt innhold av både protein og omega-3-fettsyrer sammenlignet med testens andre produkter. Lavt innhold av mettet fett, men relativt høyt innhold av karbohydrater.

terning1

Energi: 719 kJ (171 kcal)
Protein: 12,1 g
Karbohydrater: 6,5 g
Fett: 10,8 g
Mettet fett: 2,2 g
Omega-3: 1,83 g
Vekt: 110 g
Produsent: Rema 1000

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbo-hydrater, g Fett, g Mettet fett, g Omega-3, g
Kippers varmrøkt benfri sildefilet, King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) 1130 270 21,0 0,0 20,9 4,0 4,6
Stabbur-Makrell Peppermakrell i olje, Stabburet 1138 272 16,0 1,0 22,0 5,0 5,0
Sardiner i Extra Virgin Olivenolje, King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) 758 181 16,0 0,0 13,0 3,0 3,0
Stabbur-Laks i rapsolje, Stabburet 907 217 17,0 1,5 16,0 2,0 2,3
Sardiner Brisling i tomatsaus, Eldorado (Unil AS) 900 220 14,4 1,0 17,2 5,1 3,5
Sardiner i tomatsaus, Landlord 628 150 15,8 1,6 9,0 2,3 0,82
Sardiner i olje, Rema 1000 1112 268 17,7 0,0 21,9 4,0 0,83
Makrellfilet i tomat , King Oscar (Toro, Rieber & Søn ASA) 908 219 12,0 4,3 17,1 3,7 3,3
Den originale Stabbur-Makrell Filet i tomat, Stabburet 975 233 12,0 7,0 17,0 3,0 3,0
Stabbur-Makrell Grovhakket filet i tomat, Stabburet 974 233 12,0 7,0 17,0 3,0 3,0
Makrell i tomat, Rema 1000 719 171 12,1 6,5 10,8 2,2 1,83
Foto: Erik Helgeneset