Grandiosa best i test.
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Pizza er noe de fleste liker, men som har fått ufortjent mye negativ oppmerksomhet. Mange tror at pizza er noe av det mest usunne man kan spise, men det stemmer ikke.
For mye av gangen
Det største problemet med pizza er at mange har en tendens til å spise litt for mye av det når de først setter i gang. Spiser du en hel Grandiosa er det klart at du får i deg mer kalorier, fett og salt enn du har godt av. Spiser du derimot pizza som en del av et måltid der du har salat eller andre grønnsaker ved siden av, kan frossenpizza være et helt greit valg innimellom.
Pimp opp pizzaen
I tillegg til å alltid ha salat/grønnsaker ved siden av pizzaen, kan du gjøre måltidet enda mer komplett ved å ha på litt ekstra kjøtt, kylling eller skalldyr. Dette øker proteininnholdet i pizzaen slik at måltidet metter bedre og kanskje også rekker til flere personer. Ha gjerne også på ekstra paprika, løk eller andre grønnsaker. Mange liker å ha på ekstra ost, men altfor mye ost kan fort føre til et måltid med relativt mye fett og kalorier.
Slik har vi gjort testen
Til tross for at en del pizzaer er sunnere enn mange tror, er det fremdeles en del frossenpizzaer som inneholder relativt mye kalorier, fett og salt. I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, protein, fett og salt (natrium) de forskjellige pizzaene inneholder. Mye proteiner, fett og salt har trukket ned, mens mye protein har trukket opp.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast. Selv om pizza kan være et greit alternativ innimellom, er det likevel ikke så sunt at vi vil gi terningkast 5 eller 6. Derfor har vi holdt oss til terningkast 1-4 i akkurat denne testen.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Natrium, g |
Grandiosa Biff og løk, Stabburet | 857 | 205 | 11 | 25 | 6,8 | 2,8 | 0,5 |
Pizza med skinke og paprika, First Price | 840 | 200 | 11 | 26 | 5,5 | 3 | 0,5 |
Pizza grandiosa, skinke, Stabburet | 932 | 223 | 12,5 | 26 | 7,5 | - | 0,36 |
Big one American Bacon, Stabburet | 843 | 201 | 12,1 | 21,6 | 7,3 | - | 0,59 |
Big One double pepperoni, Stabburet | 911 | 218 | 10,2 | 24,9 | 8,5 | - | 0,55 |
Pizza Originale kjøttdeig og chili, Stabburet | 961 | 229 | 9,7 | 28,3 | 8,5 | - | - |
Big One Tripple cheese, Stabburet | 1066 | 255 | 13 | 24,9 | 11,4 | - | 0,43 |
Casa de mama trio de carne, Dr. Oetker | 946 | 225 | 9,9 | 27,2 | 8,1 | 4,1 | 0,74 |
Originale La Familia, skinke og solmodne tomater, Stabburet | 1013 | 238 | 11 | 29 | 9 | - | - |
Stoneoven, tradizionale, Dr. Oetker | 941 | 224 | 7,1 | 29 | 8,2 | 2,5 | 0,59 |
Ristorante Grande Mozzarella, Dr. Oetker | 1105 | 264 | 10,3 | 24,9 | 13,2 | 6,3 | 0,52 |
Ristorante pizza speciale, Dr. Oetker | 1079 | 258 | 9,9 | 23,5 | 13,3 | 4,9 | 0,66 |