Lettmargarin vinner over smørblandet margarin.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
I kjølevannet av karbohydratdebatten, har noen begynt å bruke smør fremfor margarin.
Mens plantemargarin inneholder mye umettet fett, er smør rikere på mettet fett. Smørblandet margarin inneholder mindre mettet fett enn smør, men mer enn plantemargarin.
Hva slags type fett det er i margarinen, avhenger også av hva slags olje den er fremstilt av. De fleste typer margarin er fremstilt av flere typer oljer. Smør blir laget av fløte, mens smørblandet margarin blir laget av både olje og fløte.
Umettet fett fremfor mettet
I følge de offisielle kostrådene, bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Det betyr at vi bør velge margarin fremfor smør og smørblandet margarin. Likevel er det en del som velger smør. En av årsakene til dette er at en del forskning tyder på at fettet vi får fra smør og melkeprodukter, kanskje ikke er fullt så skadelig som det vi har trodd frem til nå.
Bort med transfett
Tidligere ble margarin fremstilt på en slik måte at det ble dannet mye transfett, men allerede på 1970 tallet begynte man å få mistanke om at transfett ikke var bra for helsen. I dag vet vi at transfett øker det ugunstige kolesterolet, og har en rekke andre uheldige innvirkninger på helsen. I dag produseres margarin på en annen måte, og transfett er ikke lenger et problem i Norge.
Og, ut med palmeolje!
Helt frem til nå har en del typer margarin innehold palmeolje. Dette er en planteolje, men i motsetning til de fleste andre planteoljer er palmeolje rik på en type mettet fett som heter palmitinsyre, som er kraftig kolesteroløkende. Heldigvis er palmeoljen nå fjernet fra de fleste margarintypene som finnes i butikken. Med unntak av noen.
Grunnen til at bruken av palmeolje har vært så utbredt er dens funksjonelle egenskaper. Den er fast, holdbar og smakløs. Industrien har nå investert mye ressurser i finne gode fettyper som kan erstatte denne uten at det går utover egenskapene.
Inn med kokos-, raps og sheaolje
Ved å bruke kokos-, raps og sheaolje i stedet for palmeolje har margarin blitt mer miljøvennlig. Hvor ernæringsmessig sunnere margarinet blir, avhenger av hvor mye palmeolje som var i produktet i utgangspunktet. I margariner med som har hatt en gunstig fettsyresammensetning i utgangspunket og lite palmeolje, vil forbedringen ikke være så stor.
Til sammenligning inneholder palmeolje 44 % palmitinsyre, mens kokos- og sheaolje bare inneholder hhv. 8,5 % og 3,5 %.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på alle typer margarin, lettmargarin og smørblandet margarin som finnes i de største dagligvarekjedene. Rent smør er ikke med i testen. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye mettet fett, andel umettet fett i forhold til totalt fettinnhold, vitamin D og vitamin E de inneholder. Vi har også sett på hva slags type fett de er laget av.
Mye mettet fett har trukket ned, mens en høy andel umettet fett i forhold til totalt fettinnhold, høyt innhold av vitamin D og E har trukket opp. Vi har latt innholdet av de fettløselige vitaminene E og D telle halvparten av fettsyresammensetningen. De få typene som fremdeles inneholder palmeolje, har fått trekk for dette.
Innholdet av kalorier, protein og karbohydrater er ikke vurdert i denne testen.
Bakgrunnen for disse kriteriene er de gjeldende norske anbefalingene om å ha et kosthold der man velger umettet fett fremfor mettet.
Vi er klar over at det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, men per i dag er dokumentasjonen på at man bør velge umettet fett fremfor mettet såpass god at vi velger å ta hensyn til det i denne testen.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Fett, g | Mettet fett, g | Enumettet fett, g | Flerumettet fett, g | Andel umettet, % | Vitamin A, µg | Vitamin D, µg | Vitamin E, µg | Natrium, g |
Vita lett hjertego, Mills | 1490 | 360 | 40 | 8 | 15 | 14 | 72,50 | 900 | 10 | 14 | 0,5 |
Soft flora smaksrik, Mills | 2590 | 630 | 70 | 16 | 34 | 16 | 71,43 | 900 | 10 | 14,4 | 0,7 |
Soft flora original, Mills | 2590 | 630 | 70 | 16 | 34 | 16 | 71,43 | 900 | 10 | 14,4 | 0,5 |
Soft flora spesial, uten melk og soya, Mills | 2960 | 720 | 80 | 18 | 39 | 19 | 72,50 | 900 | 10 | 16,5 | 0,3 |
Vita hjertego, Mills | 2590 | 639 | 70 | 14 | 27 | 25 | 74,29 | 900 | 10 | 8 | 0,3 |
Soft flora lett, Mills | 1490 | 360 | 40 | 8 | 19 | 9 | 70,00 | 900 | 10 | 8,1 | 0,5 |
Brelett oliven, Fjordland | 1599 | 388 | 40 | 13 | 20 | 6 | 65,00 | 900 | 10 | 3 | - |
Brelett, Fjordland | 1599 | 388 | 40 | 12 | 18 | 6 | 60,00 | 900 | 10 | 3 | - |
Plante margarin, Coop | 3000 | 730 | 80 | 23 | 38 | 15 | 66,25 | 900 | 7,5 | - | - |
Bordmargarin, First price | 2237 | 544 | 60 | 21 | 27 | 12 | 65,00 | 900 | 7,5 | - | - |
Bremyk, Fjordland | 3068 | 746 | 82 | 35 | 32 | 10 | 51,22 | 900 | 10 | 8 | - |