Foto: Erik Helgeneset

Lettmargarin vinner over smørblandet margarin.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

I kjølevannet av karbohydratdebatten, har noen begynt å bruke smør fremfor margarin.

Mens plantemargarin inneholder mye umettet fett, er smør rikere på mettet fett. Smørblandet margarin inneholder mindre mettet fett enn smør, men mer enn plantemargarin.

Hva slags type fett det er i margarinen, avhenger også av hva slags olje den er fremstilt av. De fleste typer margarin er fremstilt av flere typer oljer. Smør blir laget av fløte, mens smørblandet margarin blir laget av både olje og fløte.

Umettet fett fremfor mettet

I følge de offisielle kostrådene, bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Det betyr at vi bør velge margarin fremfor smør og smørblandet margarin. Likevel er det en del som velger smør. En av årsakene til dette er at en del forskning tyder på at fettet vi får fra smør og melkeprodukter, kanskje ikke er fullt så skadelig som det vi har trodd frem til nå.

Bort med transfett

Tidligere ble margarin fremstilt på en slik måte at det ble dannet mye transfett, men allerede på 1970 tallet begynte man å få mistanke om at transfett ikke var bra for helsen. I dag vet vi at transfett øker det ugunstige kolesterolet, og har en rekke andre uheldige innvirkninger på helsen. I dag produseres margarin på en annen måte, og transfett er ikke lenger et problem i Norge.

Og, ut med palmeolje!

Helt frem til nå har en del typer margarin innehold palmeolje. Dette er en planteolje, men i motsetning til de fleste andre planteoljer er palmeolje rik på en type mettet fett som heter palmitinsyre, som er kraftig kolesteroløkende. Heldigvis er palmeoljen nå fjernet fra de fleste margarintypene som finnes i butikken. Med unntak av noen.

Grunnen til at bruken av palmeolje har vært så utbredt er dens funksjonelle egenskaper. Den er fast, holdbar og smakløs. Industrien har nå investert mye ressurser i finne gode fettyper som kan erstatte denne uten at det går utover egenskapene.

Inn med kokos-, raps og sheaolje

Ved å bruke kokos-, raps og sheaolje i stedet for palmeolje har margarin blitt mer miljøvennlig. Hvor ernæringsmessig sunnere margarinet blir, avhenger av hvor mye palmeolje som var i produktet i utgangspunktet. I margariner med som har hatt en gunstig fettsyresammensetning i utgangspunket og lite palmeolje, vil forbedringen ikke være så stor.

Til sammenligning inneholder palmeolje 44 % palmitinsyre, mens kokos- og sheaolje bare inneholder hhv. 8,5 % og 3,5 %.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på alle typer margarin, lettmargarin og smørblandet margarin som finnes i de største dagligvarekjedene. Rent smør er ikke med i testen. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye mettet fett, andel umettet fett i forhold til totalt fettinnhold, vitamin D og vitamin E de inneholder. Vi har også sett på hva slags type fett de er laget av.

Mye mettet fett har trukket ned, mens en høy andel umettet fett i forhold til totalt fettinnhold, høyt innhold av vitamin D og E har trukket opp. Vi har latt innholdet av de fettløselige vitaminene E og D telle halvparten av fettsyresammensetningen. De få typene som fremdeles inneholder palmeolje, har fått trekk for dette.

Innholdet av kalorier, protein og karbohydrater er ikke vurdert i denne testen.

Bakgrunnen for disse kriteriene er de gjeldende norske anbefalingene om å ha et kosthold der man velger umettet fett fremfor mettet.

Vi er klar over at det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, men per i dag er dokumentasjonen på at man bør velge umettet fett fremfor mettet såpass god at vi velger å ta hensyn til det i denne testen.

Testresultater

mills-vita_hjertego_lett

Vita lett hjertego

Mye umettet fett i forhold til mettet. Bra innhold av vitamin D og vitamin E.

terning6

Energi: 1490 kJ (360 kcal)
Fett: 40 g
Mettet fett: 8 g
Enumettet fett: 15 g
Flerumettet fett: 14 g
Andel umettet fett: 72,50 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 14 mg
Natrium: 0,5 g
Fettkilde: Solsikkeolje, rapsolje, sheafett, kokosolje
Produsent: Mills

mills-soft_flora_smaksrik_plantemargarin

Soft flora smaksrik

Bra med umettet fett i forhold til mettet. Bra innhold av vitamin E og vitamin D.

terning6

Energi: 2590 kJ (630 kcal)
Fett: 70 g
Mettet fett: 16 g
Enumettet fett: 34 g
Flerumettet fett: 16 g
Andel umettet fett: 71,43 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 14,4 mg
Natrium: 0,7 g
Fettkilde: Rapsolje, fullherdet kokos og raps
Produsent: Mills

mills-soft_flora_original_plantemargarin

Soft flora original

Fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Bra innhold av vitamin E og vitamin D.

terning6

Energi: 2590 kJ (630 kcal)
Fett: 70 g
Mettet fett: 16 g
Enumettet fett: 34 g
Flerumettet fett: 16 g
Andel umettet fett: 71,43 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 14,4 mg
Natrium: 0,5 g
Fettkilde: Rapsolje, fullherdet kokos- og rapsolje
Produsent: Mills

mills-soft_flora_spesial_plantemargarin

Soft flora spesial, uten melk og soya

Grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Testens høyeste innhold av vitamin E.

terning6

Energi: 2960 kJ (720 kcal)
Fett: 80 g
Mettet fett: 18 g
Enumettet fett: 39 g
Flerumettet fett: 19 g
Andel umettet fett: 72,50 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 16,5 mg
Natrium: 0,3 g
Fettkilde: Rapsolje (65 %), fullherdet kokos- og rapsolje
Produsent: Mills

mills-vita_hjertego_margarin

Vita hjertego

Bra fordeling mellom mettet og umettet fett.

terning6

Energi: 2590 kJ (639 kcal)
Fett: 70 g
Mettet fett: 14 g
Enumettet fett: 27 g
Flerumettet fett: 25 g
Andel umettet fett: 74,29 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 8 mg
Natrium: 0,3 g
Fettkilde: Solsikke, rapsolje, kokosfett, sheaolje
Produsent: Mills

mills-soft_flora_lett_plantemargarin

Soft flora lett

Lite mettet fett, og fin fordeling mellom mettet og umettet.

terning6

Energi: 1490 kJ (360 kcal)
Fett: 40 g
Mettet fett: 8 g
Enumettet fett: 19 g
Flerumettet fett: 9 g
Andel umettet fett: 70,00 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin Emg: 8,1 mg
Natrium: 0,5 g
Fettkilde: Rapsolje, fullherdet kokos- og rapsolje, kokosolje
Produsent: Mills

fjordland-bredlett_lettmargaring_oliven

Brelett oliven

Smørblandet lettmargarin. Ikke så mye mettet fett, men andelen mettet i forhold til umettet er litt høy. Lite vitamin E.

terning5

Energi: 1599 kJ (388 kcal)
Fett: 40 g
Mettet fett: 13 g
Enumettet fett: 20 g
Flerumettet fett: 6 g
Andel umettet fett: 65,00 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 3 mg
Natrium: - g
Fettkilde: Fløte, rapsolje, olivenolje, shea- og kokosfett
Produsent: Fjordland

fjordland-bredlett_lettmargarin

Brelett

En smørblandet lettmargarin som er et greit valg hvis du ønsker smørsmak. Lite vitamin E.

terning5

Energi: 1599 kJ (388 kcal)
Fett: 40 g
Mettet fett: 12 g
Enumettet fett: 18 g
Flerumettet fett: 6 g
Andel umettet fett: 60,00 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 3 mg
Natrium: - g
Fettkilde: Fløte, rapsolje, sheaolje, kokosolje
Produsent: Fjordland

coop-plantemargarin

Plante margarin

Vegetabilsk olje, som trolig er palmeolje. Relativ høy andel mettet fett.

terning3

Energi: 3000 kJ (730 kcal)
Fett: 80 g
Mettet fett: 23 g
Enumettet fett: 38 g
Flerumettet fett: 15 g
Andel umettet fett: 66,25 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 7,5 µg
Vitamin E: - mg
Natrium: - g
Fettkilde: Rapsolje, "vegetabilsk fett"
Produsent: Coop

first_price-bordmargarin

Bordmargarin

Både palmeolje og kokosolje gjør at denne inneholder en del mettet fett.

terning3

Energi: 2237 kJ (544 kcal)
Fett: 60 g
Mettet fett: 21 g
Enumettet fett: 27 g
Flerumettet fett: 12 g
Andel umettet fett: 65,00 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 7,5 µg
Vitamin E: - mg
Natrium: - g
Fettkilde: Rapsolje, palmeolje, kokosolje
Produsent: First price

fjordland-bremykt

Bremyk

Smørblandet margarin, noe som gir mye mettet fett i forhold til de andre typene.

terning3

Energi: 3068 kJ (746 kcal)
Fett: 82 g
Mettet fett: 35 g
Enumettet fett: 32 g
Flerumettet fett: 10 g
Andel umettet fett: 51,22 %
Vitamin A: 900 µg
Vitamin D: 10 µg
Vitamin E: 8 mg
Natrium: - g
Fettkilde: Fløte, rapsolje
Produsent: Fjordland

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Fett, g Mettet fett, g Enumettet fett, g Flerumettet fett, g Andel umettet, % Vitamin A, µg Vitamin D, µg Vitamin E, µg Natrium, g
Vita lett hjertego, Mills 1490 360 40 8 15 14 72,50 900 10 14 0,5
Soft flora smaksrik, Mills 2590 630 70 16 34 16 71,43 900 10 14,4 0,7
Soft flora original, Mills 2590 630 70 16 34 16 71,43 900 10 14,4 0,5
Soft flora spesial, uten melk og soya, Mills 2960 720 80 18 39 19 72,50 900 10 16,5 0,3
Vita hjertego, Mills 2590 639 70 14 27 25 74,29 900 10 8 0,3
Soft flora lett, Mills 1490 360 40 8 19 9 70,00 900 10 8,1 0,5
Brelett oliven, Fjordland 1599 388 40 13 20 6 65,00 900 10 3 -
Brelett, Fjordland 1599 388 40 12 18 6 60,00 900 10 3 -
Plante margarin, Coop 3000 730 80 23 38 15 66,25 900 7,5 - -
Bordmargarin, First price 2237 544 60 21 27 12 65,00 900 7,5 - -
Bremyk, Fjordland 3068 746 82 35 32 10 51,22 900 10 8 -
Foto: Erik Helgeneset