Tre ganger så mye fett i kjøttdeig som i karbonadedeig.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Denne gangen har vi testet kjøttdeig og karbonadedeig av storfe. Den største forskjellen mellom disse to, er at mens kjøttdeig inneholder mye fett, er karbonadedeig forholdsvis magert. Det er derfor ingen overraskelse at karbonadedeigene vinner denne testen. Men, det er viktig å være klar over at dette er en test der vi rangerer produkter etter næringsinnhold, ikke smak og bruksområde.
Om du skal velge kjøttdeig eller karbonadedeig avhenger av smak, bruksområde og om du ønsker en mager kjøttdeig eller ikke. Skal du lage tradisjonelle kjøttkaker spedd på klassisk måte med litt mel og væske, så egner den vanlige kjøttdeigen seg best. Men til retter som pizza, kjøttsaus, gryteretter, lasagne eller taco, kan du gjerne bruke karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin som er magrere enn den tradisjonelle kjøttdeigen av storfe.
Uten vann og salt
De fleste karbonade- og kjøttdeiger tilsettes vann og salt. Vann tilsettes for å få opp vekten. En kjøttdeig kan ikke inneholder mer enn 5 % vann og maksimalt ! % salt. Saltet virker konserverende, og gjør at kjøttet holder bedre på kjøttsaften under varmebehandling. Kjøttdeig som inneholder salt egner seg best når du skal forme kjøttet, for eksempel når du skal lage kjøttkaker. Skal du lage kjøttretter som lasagne og taco, kan du godt bruke kjøtt uten salt. Men, hvis du kjøper kjøtt uten salt fordi du vil kutte ned på saltforbruket, for deretter å tilsette salt under tilberedning, går vinningen opp i spinningen.
Stor forskjell på fettinnhold
For at en kjøttdeig skal kunne kalles kjøttdeig, kan den maksimalt inneholde 14 % fett. En karbonadedeig skal ikke inneholde mer enn 5 % fett. Karbonadedeig er altså betydelig magrere enn kjøttdeig, noe som gjør at den inneholder mindre kalorier, er bedre for helsa, men smaker mindre enn en kjøttdeig med mer fett.
Rødt kjøtt og helse
Myndighetene anbefaler oss å ikke spise for mye rødt kjøtt ettersom et høyt inntak kan øke risikoen for bla. kreft i tarmen. Vi anbefales derfor å holde inntaket under 500 g ferdig tilberedt kjøtt, som tilsvarer 700 g rått kjøtt, per uke. En del spiser mer enn dette, men en del spiser også mindre. Selv om man skal begrense inntaket av rødt kjøtt, er det viktig å være klar over at rødt kjøtt er en av våre beste kilder til jern. Rent kjøtt er også en fin kilde til protein.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i et utvalg kjøtt- og karbonadedeiger av storfe. Vi har ikke tatt med kjøttdeig av svin og kylling i denne testen. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, fett, natrium og andel kjøtt.
Mye kalorier, fett og salt har trukket ned, mens mye protein, og andel kjøtt har trukket opp.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Andel kjøtt, % | Natrium, g |
Karbonadedeig m/salt og vann, Meny | 558 | 133 | 21 | 0 | 5 | 94 | 0,4 |
Karbonadedeig, Coop | 510 | 120 | 19 | 0 | 5 | 94 | 0,4 |
Karbonadedeig, Matmesteren | 508 | 121 | 19 | 0 | 5 | 94 | 0,4 |
Karbonadedeig av storfe, Gilde | 508 | 121 | 19 | 0 | 5 | 94 | 0,4 |
Karbonadedeig, First Price | 540 | 130 | 19 | 0 | 6 | 94 | 0,5 |
Kjøttdeig uten vann og salt, Matmesteren | 841 | 202 | 19 | 0 | 14 | 100 | 0 |
Kjøttdeig storfe u/salt og vann, Meny | 831 | 198 | 18 | 0 | 14 | 100 | 0 |
Kjøttdeig uten tilsatt salt og vann, Gilde | 807 | 194 | 17 | 0 | 14 | 94 | 0 |
Kjøttdeig, Matmesteren | 841 | 202 | 19 | - | 14 | 94 | 0,4 |
Kjøttdeig av storfe, Coop | 780 | 190 | 18 | 0,5 | 14 | 94 | - |
Kjøttdeig, First price | 800 | 200 | 18 | 0 | 14 | 94 | - |
Kjøttdeig storfe m/salt og vann, Meny | 813 | 194 | 17 | - | 14 | 94 | 0,4 |
Kjøttdeig av storfe, Gilde | 807 | 194 | 17 | 0 | 14 | 94 | 0,5 |