Stor forskjell i kjøttinnhold - økologisk best i test!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant? Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.
I denne testen varierer kjøttinnholdet mellom 50 % til 95 %. Kjøper du kjøttbollene med kun 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.
Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet
Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.
Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er). Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.
Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.
Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette også være gunstig for jerninnholdet i produktet. Derimot, består kjøttbollene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern.
Tilsatt salt og naturlig natrium
Rent kjøtt inneholder naturlige med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttboller, tilsettes salt. Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket. Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår.
Slik har vi gjort testen.
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare. Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og natrium trekker ned. Ytterst få oppgav mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.
Selv om de økologiske kjøttbollene vant testen, var økologisk ikke noe vi tok hensyn til å testingen. Derimot gav vi et poengtrekk på produktene som var stekt i palmeolje
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g |
Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Kjøtt, % | Salt, % |
Grøstad Gresk tapasbolle | 937 | 224 | 15 | 2 | 17 | 95 | 1,6 |
Grøstad, Spansk tapasbolle | 937 | 224 | 15 | 2 | 17 | 95 | 1,6 |
Finsbråten Albondigas spanske kjøttboller | 867 | 207 | 13 | 5 | 15 | 84 | 1,86 |
Prior kjøttboller av kalkun | 611 | 153 | 16 | 4,1 | 8,1 | 66 | 1,8 |
Coop kyllingboller | 880 | 210 | 15 | 5 | 15 | 71 | 1,4 |
Coop greske kjøttboller | 900 | 215 | 12 | 4 | 17 | 79 | 2 |
Kyllingboller minis | 770 | 184 | 15 | 4 | 12 | 62 | 2,1 |
Gilde kjøttboller med løk og muskat | 975 | 233 | 14 | 8 | 16 | 70 | 1,5 |
Nordfjord lammeboller | 969 | 231 | 13 | 7 | 17 | 69 | 2 |
First price spanske kjøttboller | 780 | 185 | 12 | 5,5 | 13 | 70 | - |
Solvinge kjøttboller av kalkun | 790 | 198 | 11 | 5 | 14 | 65 | 1,4 |
Gilde Lammeboller med hvitløk og timian | 845 | 202 | 12 | 6,2 | 14 | 64 | 1,4 |
Nordfjord kjøttboller | 787 | 188 | 10 | 8 | 13 | 56 | 2 |
Gilde svenske kjøttboller | 860 | 205 | 10 | 8 | 15 | 54 | 1,6 |
Matmestern Kjøttboller | 921 | 222 | 10,2 | 8,4 | 15,8 | 50 | 1,6 |