Foto: Erik Helgeneset

Stor variasjon i innholdet av fett og jern.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Leverpostei er et godt pålegg og et pålegg som kan være en viktig jernkilde i kosten, i alle fall om du velger rett leverpostei. Ikke bare er det stor forskjell i fettinnhold, sammensetningen av fettet har også ulik ernæringsmessig kvalitet.

Velg magert eller balansert

Velger du leverpostei med lavere fettinnhold får du også et produkt med lavere kaloriinnhold. Like viktig er det at fettet i produktet er sunt sammensatt, dvs. lite mettet fett og en gunstig sammensetning av mettet og umettet fett. Jo høyere prosentandel mettet fett det er i produktet, desto mindre umettet fett inneholder den.

Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.

Viktig kilde til jern

Ren lever inneholder minimalt med sukker og andre karbohydrater, mye protein, og litt fett der 1/3 er av den mettede typen. Det som kanskje er mest fremtredende for lever er det høye innholdet av jern, vitamin A, folat og vitamin B12. Dessuten er lever en god kilde til B-vitaminer, selen og andre mineraler.

Visste du at 100 gram rå svinelever dekker dagsbehovet for vitamin A, vitamin B2, niacin, folat, vitamin B12, jern, kopper og sink - dersom du hadde spiste dette? Leverpostei har derimot lavere verdier av disse næringsstoffene fordi produktet også inneholder andre ingredienser, men likevel er leverpostei er god vitamin- og mineralkilde.

Mat for de blodfattige

Har du blodmangel, som ofte skyldes jernmangel, er det lurt å spise leverpostei. Jernet i leverpostei er nemlig en type jern som tas lett opp av kroppen. Dette jernet kalles for hemjern. Fordelen er at leverpostei er en matvare som er lett å spise og likes av de fleste.

Mye vitamin A

Leverpostei er en veldig god kilde til vitamin A. Spiser du en porsjon (20 g) leverpostei på en brødskive, har du sannsynligvis fått i deg dagsdosen for vitamin A.

Dersom leverpostei er favorittpålegget, og du spiser flere brødskiver med leverpostei hver eneste dag, bør du ikke ta kosttilskudd som også inneholder vitamin A. Da kan du nemlig på sikt få i deg mer av dette vitaminet enn hva som er bra for deg. For høye inntak av animalsk vitamin A (retinol) kan muligens øke risikoen for beinskjørhet og benbrudd.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg leverpostei som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrater, mettet fett og prosentandel mettet fett, natrium og jern de inneholder.

Mye mettet fett, høy prosentandel mettet fett, karbohydrater og natrium har trukket ned, mens høyt innhold av protein og jern har trukket opp. Vi har latt innholdet av karbohydrater og natrium telle halvparten fordi disse ikke er så viktige i testen, mens jerninnholdet teller mest. Innholdet av karbohydrater trekker ned fordi dette er rene stivelseskilder med lite fiber og andre næringsstoffer.

Innholdet av kalorier er ikke vurdert i denne testen fordi dette avhenger av behov. Vi har heller ikke tatt hensyn til mengden fett totalt, men mengden mettet fett og prosentandel mettet fett som sier mer om fettkvaliteten på produktene. Prosentandel mettet fett vil vi et omvendt mål på umettet fett i leverposteiene. Bakgrunnen for disse kriteriene er de gjeldende norske anbefalingene om å ha et kosthold der man velger umettet fett fremfor mettet.

Testresultater

gilde-go_og_mager_ovnsbakt_leverpostei

Gilde Go' og Mager Ovnsbakt Leverpostei

Testvinneren som er nøkkelhullsmerket får toppoeng for høyeste innhold av protein og lavt innhold av mettet fett. Bra jerninnhold. Innholdet av karbohydrater er lavt. Vinneren har også lavt kaloriinnhold og totalt fett.

terning6

Energi: 650 kJ (155 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 1,9 g (21,11 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 7,3 g
Lever: 34 % svinelever
Produsent: Nortura SA

grilstad-magerpostei

Grilstad Magerpostei Grov Ovnsbakt

Testfinner som sanker poeng med bra fettsammensetning, lite natrium og bra innhold av jern. Denne har også lavt kaloriinnhold.

terning6

Energi: 679 kJ (163 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 11 g
Mettet fett: 1,8 g (16,36 %)
Natrium: 0,617 g
Jern: 7,3 g
Lever: 38% svinelever
Produsent: Grilstad

vita_hjertego-ovnsbakt_leverpostei

Vita Hjertego' ovnsbakt leverpostei

Testvinner med det høyeste innholdet av protein, men også kalorier. Kommer bra ut pga god fettsammensetning lite natrium. Jrninnholdet er midt på treet i denne testen. Høyeste karbohydratinnhold.

terning6

Energi: 1260 kJ (305 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 12 g
Fett: 22 g
Mettet fett: 2 g (9,09 %)
Natrium: 0,6 g
Jern: 6,2 g
Lever: 22 % svinelever
Produsent: Mills DA

mills-ovnsbakt_leverpostei

Mills Ovnsbakt leverpostei

Testvinner med det høyeste jerninnhold. Ganske bra fettsammensetning. Natriuminnholdet er midt på treet. Har testens laveste proteininnhold.

terning6

Energi: 980 kJ (235 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 20 g
Mettet fett: 4 g (20 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 8,6 g
Lever: 16 % svinelever
Produsent: Mills DA

finsbraten-mersmak_leverpostei

Finsbråten MerSmak Leverpostei

Har testens laveste innhold av natrium, fett og kalorier. Også lavt innhold av karbohydrater. Bra innhold av jern. Nøkkelhullsmerket.

terning5

Energi: 538 kJ (129 kcal)
Protein: 10,5 g
Karbohydrat: 1,6 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 2,9 g (32,22 %)
Natrium: 0,554 g
Jern: 7,5 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Finsbråten AS

jacobs-grovhakket_leverpostei

Jacobs Utvalgte Ovnsbakt grovhakket leverpostei

Bra innhold av protein og jern, samt prosentandel mettet fett. Lite karbohydrater og midt på treet når det gjelder natrium

terning5

Energi: 1088 kJ (263 kcal)
Protein: 12,1 g
Karbohydrat: 1,4 g
Fett: 23,2 g
Mettet fett: 6,4 g (27,59 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 7 g
Lever: 30 % svinelever
Produsent: Unil A/S

gilde-fersk_leverpostei

Gilde Fersk Leverpostei

Bra innhold av protein og jern, samt prosentandel mettet fett. Lite karbohydrater, men kommer dårlig ut på natrium.

terning5

Energi: 1010 kJ (240 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 19 g
Mettet fett: 5 g (26,32 %)
Natrium: 0,76 g
Jern: 7,2 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Nortura SA

gilde-ekte_ovnsbakt_leverpostei_original

Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Original

Bra innhold av protein og jern, samt andel mettet fett. Lite karbohydrater, men kommer dårlig ut på natrium.

terning5

Energi: 1063 kJ (254 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 6,5 g
Fett: 20 g
Mettet fett: 4,5 g (22,5 %)
Natrium: 0,76 g
Jern: 7 g
Lever: 36 % svinelever
Produsent: Nortura SA

finsbraten-gullpostei

Finsbråten Gullpostei Leverpostei

Testens laveste karbohydratinnhold, men kommer dårligere ut på protein. Til tross for høyt innhold av fett, er fettsammensetningen veldig bra. Ganske bra innhold av natrium, men middels innhold av jern.

terning5

Energi: 1021 kJ (247 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 23 g
Mettet fett: 4,1 g (17,83 %)
Natrium: 0,673 g
Jern: 5,9 g
Lever: 29 % svinelever
Produsent: Finsbråten AS

gilde-go_og_mager_leverpostei

Gilde Go' og Mager Leverpostei

Leverposteien har testens laveste fettinnhold, lavt på natrium og er nøkkelhullsmerket. Grei fettsammensetning og innhold av protein og karbohydrater. Middels innhold av jern.

terning5

Energi: 610 kJ (145 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 3,3 g (36,67 %)
Natrium: 0,6 g
Jern: 5,8 g
Lever: 30 % svinelever
Produsent: Nortura SA

first_price-ovnsbakt_leverpostei

First Price ovnsbakt leverpostei

Har testens nest høyeste jerninnhold og det laveste karbohydratinnholdet, men har lite protein sammenlignet med andre produkter. Høyt fettinnhold, men grei fettsammensetning.

terning5

Energi: 976 kJ (236 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 22 g
Mettet fett: 6 g (27,27 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 8 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Unil A/S

gilde-ekte_ovnsbakt_leverpostei_pepper

Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei med pepper

Ganske bra jerninnhold, middels innhold av protein og karbohydrater og grei fettsammensetning.

terning5

Energi: 1081 kJ (261 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 6,9 g
Fett: 21 g
Mettet fett: 4,5 g (21,43 %)
Natrium: 0,8 g
Jern: 7 g
Lever: 33 % svinelever
Produsent: Nortura SA

prior-ovnsbakt_kyllingpostei

Prior Ovnsbakt Kyllingpostei

Lavt innhold av mettet fett og totalt fett. Ganske bra proteininnhold, middels natrium- og karbohydratinnhold. Lavt jerninnhold sammenlignet med de andre leverposteiener. Nøkkelhullsmerket.

terning5

Energi: 639 kJ (153 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 2 g (22,22 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 5 g
Lever: 37 % kyllinglever
Produsent: Nortura SA

vita_hjertego-mager_vita

Vita Hjertego' mager leverpostei

Får toppoeng for lavt innhold av fett, mettet fett og fettsammensetning. kommer middels ut på øvrige faktorer.

terning5

Energi: 650 kJ (150 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 1 g (11,11 %)
Natrium: 0,7 g
Jern: 5 g
Lever: 35 % svinelever
Produsent: Mills DA

xtra-leverpostei

X-tra Leverpostei

Bra innhold av jern og bra fettsammensetning. Kommer også bra ut på karbohydrater, men dårligere ut på protein og natrium.

terning5

Energi: 1030 kJ (250 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 4,7 g
Fett: 21 g
Mettet fett: 5,8 g
Natrium: 0,8 g
Jern: 6,6 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Coop Norge Handel/Finsbråten AS

stabburet-kyllingpostei

Stabburet Kyllingpostei

Lavt innhold av fett og mettet fett. Ganske bra fettsammensetning og natriuminnhold. Kommer dårlig ut på jern og har testen laveste proteininnhold. Nøkkelhullsmerket.

terning4

Energi: 570 kJ (135 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 1,9 g (21,11 %)
Natrium: 0,6 g
Jern: 4,7 g
Lever: 27 % kyllinglever
Produsent: Stabburet

stabburet-ovnsbakt_saftig_smoremyk

Stabburet Ovnsbakt Leverpostei

Utmerker seg ikke på noen faktorer, bortsett fra ganske lite innhold av natrium og karbohydrater.

terning4

Energi: 980 kJ (235 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 20 g
Mettet fett: 6,6 g (33 %)
Natrium: 0,68 g
Jern: 5,9 g
Lever: 32% svinelever
Produsent: Stabburet

grilstad-leverpostei_grov_ovnsbakt

Grilstad Grov Ovnsbakt Leverpostei

Testens laveste proteininnhold. Ganske lavt innhold av natrium og greit fettsammensetning.

terning4

Energi: 1129 kJ (273 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 23 g
Mettet fett: 6,6 g (28,7 %)
Natrium: 0,686 g
Jern: 5,7 g
Lever: 30 % svinelever
Produsent: Grilstad

coop-ovnsbakt_leverpostei

Coop ovnsbakt leverpostei

Testens laveste proteininnhold. Ganske lavt innhold av natrium og greit fettsammensetning.

terning4

Energi: 1130 kJ (270 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 23 g
Mettet fett: 6,6 g (28,7 %)
Natrium: 0,72 g
Jern: 5,7 g
Lever: 30 % svinelever
Produsent: Coop Norge Handel/Grilstad AS

stabburet-fersk_leverpostei

Stabburet Fersk Leverpostei

Ganske lavt innhold av natrium, middels jerninnhold, men kommer dårligere ut på øvrige faktorer.

terning3

Energi: 1045 kJ (250 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 22 g
Mettet fett: 7,9 g (35,91 %)
Natrium: 0,68 g
Jern: 5,5 g
Lever: 29 % svinelever
Produsent: Stabburet

stabburet-leverpostei

Stabburet Leverpostei

Testens høyeste innhold av fett og mettet fett. Ganske lavt innhold av natrium, middels jerninnhold.

terning3

Energi: 1120 kJ (270 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 24 g
Mettet fett: 8,5 g (35,42 %)
Natrium: 0,68 g
Jern: 5,4 g
Lever: 29 % svine-, lam-, storfelever
Produsent: Stabburet

gilde-ekte_ovnsbakt_leverpostei_bacon

Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Bacon

Testens høyeste natriuminnhold og laveste jerninhold. Ganske bra proteininnhold og fettsammensetning. Blant testens høyeste fettinnhold.

terning3

Energi: 1110 kJ (265 kcal)
Protein: 10,5 g
Karbohydrat: 4,5 g
Fett: 23 g
Mettet fett: 5,3 g (23,04 %)
Natrium: 0,88 g
Jern: 3,2 g
Lever: 14 % svinelever
Produsent: Nortura SA

tulip-dansk_grov

Leverpostei Dansk Grov leverpostei

Testens dårligeste fettsammensetning og gjør det heller ikke så bra på øvrige faktorer.

terning3

Energi: 820 kJ (200 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 9 g
Fett: 13 g
Mettet fett: 8 g (61,54 %)
Natrium: 0,76 g
Jern: 5,5 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Tulip Norge AS

3stjernet-grovhakket_dansk

3-stjernet Leverpostei Grovhakket Dansk Type

Testens høyeste jerninnhold, men får ikke terning pga ukjent innhold av mettet fett og natrium.

Energi: 850 kJ (210 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 6,5 g
Fett: 15 g
Mettet fett: - g
Natrium: - g
Jern: 10 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: Brødrene Michelsen AS

farmen-fersk_leverpostei

Farmen Fersk Leverpostei

Får ikke terningkast pga ukjent innhold av mettet fett.

Energi: 992.5 kJ (240 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 22 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,8 g
Jern: 6,5 g
Lever: 32 % svinelever
Produsent: ICA Norge AS

mills-bacon_leverpostei

Mills Ovnsbakt leverpostei Bacon

Får ikke terningkast pga ukjent innhold av mettet fett, natrium og jern.

Energi: 1190 kJ (280 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 9 g
Fett: 23 g
Mettet fett: - g
Natrium: - g
Jern: - g
Lever: 16 % svinelever
Produsent: Mills DA

first_price-leverpostei

First Price leverpostei

Testens høyeste innhold av fett og mettet fett, men får ikke terningkast pga ukjent innhold av natrium og jern.

Energi: 1118 kJ (270 kcal)
Protein: 9,5 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 24 g
Mettet fett: 9,1 g (37,92 %)
Natrium: - g
Jern: - g
Lever: 25 % svinelever
Produsent: Unil A/S

Næringsinnhold per 100 g (hele) Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbo-hydrater, g Fett, g Mettet fett, g (%) Natrium, g Jern, g Lever, %
Gilde Go' og Mager Ovnsbakt Leverpostei, Nortura SA 650 155 14 5 9 1,9 (21,1) 0,7 7,3 34 % svinelever
Grilstad Magerpostei Grov Ovnsbakt, Grilstad 679 163 10 6 11 1,8 (16,4) 0,617 7,3 38% svinelever
Vita Hjertego' ovnsbakt leverpostei, Mills DA 1260 305 14 12 22 2 (9,1) 0,6 6,2 22 % svinelever
Mills Ovnsbakt leverpostei, Mills DA 980 235 9 5 20 4 (20,0) 0,7 8,6 16 % svinelever
Finsbråten MerSmak Leverpostei, Finsbråten AS 538 129 10,5 1,6 9 2,9 (32,2) 0,554 7,5 32 % svinelever
Jacobs Utvalgte Ovnsbakt grovhakket leverpostei, Unil A/S 1088 263 12,1 1,4 23,2 6,4 (27,6) 0,7 7 30 % svinelever
Gilde Fersk Leverpostei, Nortura SA 1010 240 12 6 19 5 (26,3) 0,76 7,2 32 % svinelever
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Original, Nortura SA 1063 254 12 6,5 20 4,5 (22,5) 0,76 7 36 % svinelever
Finsbråten Gullpostei Leverpostei, Finsbråten AS 1021 247 10 1 23 4,1 (17,8) 0,673 5,9 29 % svinelever
Gilde Go' og Mager Leverpostei, Nortura SA 610 145 12 5 9 3,3 (36,7) 0,6 5,8 30 % svinelever
First Price ovnsbakt leverpostei, Unil A/S 976 236 9,5 1 22 6 (27,3) 0,7 8 32 % svinelever
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei med pepper, Nortura SA 1081 261 11 6,9 21 4,5 (21,4) 0,8 7 33 % svinelever
Prior Ovnsbakt Kyllingpostei, Nortura SA 639 153 12 6 9 2 (22,2) 0,7 5 37 % kyllinglever
Vita Hjertego' mager leverpostei, Mills DA 650 150 11 6 9 1 (11,1) 0,7 5 35 % svinelever
Stabburet Kyllingpostei, Stabburet 570 135 9 5 9 1,9 (21,1) 0,6 4,7 27 % kyllinglever
Stabburet Ovnsbakt Leverpostei, Stabburet 980 235 10 4 20 6,6 (33,0) 0,68 5,9 32% svinelever
Grilstad Grov Ovnsbakt Leverpostei , Grilstad 1129 273 9 7 23 6,6 (28,7) 0,686 5,7 30 % svinelever
Coop ovnsbakt leverpostei, Coop Norge Handel/Grilstad AS 1130 270 9 7 23 6,6 (28,7) 0,72 5,7 30 % svinelever
Stabburet Fersk Leverpostei, Stabburet 1045 250 9,5 4 22 7,9 (35,9) 0,68 5,5 29 % svinelever
Stabburet Leverpostei, Stabburet 1120 270 9,5 4 24 8,5 (35,4) 0,68 5,4 29 % svine-, lam-, storfelever
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Bacon, Nortura SA 1110 265 10,5 4,5 23 5,3 (23,0) 0,88 3,2 14 % svinelever
Leverpostei Dansk Grov leverpostei 13,1 % fett, Tulip Norge AS 820 200 10 9 13 8 (61,5) 0,76 5,5 32 % svinelever
3-stjernet Leverpostei Grovhakket Dansk Type, Brødrene Michelsen AS 850 210 11 6,5 15 - - 10 32 % svinelever
Farmen Fersk Leverpostei, ICA Norge AS 992.5 240 9,5 1 22 - 0,8 6,5 32 % svinelever
Mills Ovnsbakt leverpostei Bacon, Mills DA 1190 280 11 9 23 - - - 16 % svinelever
First Price leverpostei, Unil A/S 1118 270 9,5 4 24 9,1 (37,9) - - 25 % svinelever
X-tra Leverpostei, Coop Norge Handel/Finsbråten AS 1030 250 10 4,7 21 5,8 0,8 6,6 32 % svinelever
Foto: Erik Helgeneset
Foto: Vita Hjertego' mager leverpostei: Mills DA