Stor variasjon i innholdet av fett og jern.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Leverpostei er et godt pålegg og et pålegg som kan være en viktig jernkilde i kosten, i alle fall om du velger rett leverpostei. Ikke bare er det stor forskjell i fettinnhold, sammensetningen av fettet har også ulik ernæringsmessig kvalitet.
Velg magert eller balansert
Velger du leverpostei med lavere fettinnhold får du også et produkt med lavere kaloriinnhold. Like viktig er det at fettet i produktet er sunt sammensatt, dvs. lite mettet fett og en gunstig sammensetning av mettet og umettet fett. Jo høyere prosentandel mettet fett det er i produktet, desto mindre umettet fett inneholder den.
Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.
Viktig kilde til jern
Ren lever inneholder minimalt med sukker og andre karbohydrater, mye protein, og litt fett der 1/3 er av den mettede typen. Det som kanskje er mest fremtredende for lever er det høye innholdet av jern, vitamin A, folat og vitamin B12. Dessuten er lever en god kilde til B-vitaminer, selen og andre mineraler.
Visste du at 100 gram rå svinelever dekker dagsbehovet for vitamin A, vitamin B2, niacin, folat, vitamin B12, jern, kopper og sink - dersom du hadde spiste dette? Leverpostei har derimot lavere verdier av disse næringsstoffene fordi produktet også inneholder andre ingredienser, men likevel er leverpostei er god vitamin- og mineralkilde.
Mat for de blodfattige
Har du blodmangel, som ofte skyldes jernmangel, er det lurt å spise leverpostei. Jernet i leverpostei er nemlig en type jern som tas lett opp av kroppen. Dette jernet kalles for hemjern. Fordelen er at leverpostei er en matvare som er lett å spise og likes av de fleste.
Mye vitamin A
Leverpostei er en veldig god kilde til vitamin A. Spiser du en porsjon (20 g) leverpostei på en brødskive, har du sannsynligvis fått i deg dagsdosen for vitamin A.
Dersom leverpostei er favorittpålegget, og du spiser flere brødskiver med leverpostei hver eneste dag, bør du ikke ta kosttilskudd som også inneholder vitamin A. Da kan du nemlig på sikt få i deg mer av dette vitaminet enn hva som er bra for deg. For høye inntak av animalsk vitamin A (retinol) kan muligens øke risikoen for beinskjørhet og benbrudd.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg leverpostei som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrater, mettet fett og prosentandel mettet fett, natrium og jern de inneholder.
Mye mettet fett, høy prosentandel mettet fett, karbohydrater og natrium har trukket ned, mens høyt innhold av protein og jern har trukket opp. Vi har latt innholdet av karbohydrater og natrium telle halvparten fordi disse ikke er så viktige i testen, mens jerninnholdet teller mest. Innholdet av karbohydrater trekker ned fordi dette er rene stivelseskilder med lite fiber og andre næringsstoffer.
Innholdet av kalorier er ikke vurdert i denne testen fordi dette avhenger av behov. Vi har heller ikke tatt hensyn til mengden fett totalt, men mengden mettet fett og prosentandel mettet fett som sier mer om fettkvaliteten på produktene. Prosentandel mettet fett vil vi et omvendt mål på umettet fett i leverposteiene. Bakgrunnen for disse kriteriene er de gjeldende norske anbefalingene om å ha et kosthold der man velger umettet fett fremfor mettet.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g (hele) | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g (%) | Natrium, g | Jern, g | Lever, % |
Gilde Go' og Mager Ovnsbakt Leverpostei, Nortura SA | 650 | 155 | 14 | 5 | 9 | 1,9 (21,1) | 0,7 | 7,3 | 34 % svinelever |
Grilstad Magerpostei Grov Ovnsbakt, Grilstad | 679 | 163 | 10 | 6 | 11 | 1,8 (16,4) | 0,617 | 7,3 | 38% svinelever |
Vita Hjertego' ovnsbakt leverpostei, Mills DA | 1260 | 305 | 14 | 12 | 22 | 2 (9,1) | 0,6 | 6,2 | 22 % svinelever |
Mills Ovnsbakt leverpostei, Mills DA | 980 | 235 | 9 | 5 | 20 | 4 (20,0) | 0,7 | 8,6 | 16 % svinelever |
Finsbråten MerSmak Leverpostei, Finsbråten AS | 538 | 129 | 10,5 | 1,6 | 9 | 2,9 (32,2) | 0,554 | 7,5 | 32 % svinelever |
Jacobs Utvalgte Ovnsbakt grovhakket leverpostei, Unil A/S | 1088 | 263 | 12,1 | 1,4 | 23,2 | 6,4 (27,6) | 0,7 | 7 | 30 % svinelever |
Gilde Fersk Leverpostei, Nortura SA | 1010 | 240 | 12 | 6 | 19 | 5 (26,3) | 0,76 | 7,2 | 32 % svinelever |
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Original, Nortura SA | 1063 | 254 | 12 | 6,5 | 20 | 4,5 (22,5) | 0,76 | 7 | 36 % svinelever |
Finsbråten Gullpostei Leverpostei, Finsbråten AS | 1021 | 247 | 10 | 1 | 23 | 4,1 (17,8) | 0,673 | 5,9 | 29 % svinelever |
Gilde Go' og Mager Leverpostei, Nortura SA | 610 | 145 | 12 | 5 | 9 | 3,3 (36,7) | 0,6 | 5,8 | 30 % svinelever |
First Price ovnsbakt leverpostei, Unil A/S | 976 | 236 | 9,5 | 1 | 22 | 6 (27,3) | 0,7 | 8 | 32 % svinelever |
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei med pepper, Nortura SA | 1081 | 261 | 11 | 6,9 | 21 | 4,5 (21,4) | 0,8 | 7 | 33 % svinelever |
Prior Ovnsbakt Kyllingpostei, Nortura SA | 639 | 153 | 12 | 6 | 9 | 2 (22,2) | 0,7 | 5 | 37 % kyllinglever |
Vita Hjertego' mager leverpostei, Mills DA | 650 | 150 | 11 | 6 | 9 | 1 (11,1) | 0,7 | 5 | 35 % svinelever |
Stabburet Kyllingpostei, Stabburet | 570 | 135 | 9 | 5 | 9 | 1,9 (21,1) | 0,6 | 4,7 | 27 % kyllinglever |
Stabburet Ovnsbakt Leverpostei, Stabburet | 980 | 235 | 10 | 4 | 20 | 6,6 (33,0) | 0,68 | 5,9 | 32% svinelever |
Grilstad Grov Ovnsbakt Leverpostei , Grilstad | 1129 | 273 | 9 | 7 | 23 | 6,6 (28,7) | 0,686 | 5,7 | 30 % svinelever |
Coop ovnsbakt leverpostei, Coop Norge Handel/Grilstad AS | 1130 | 270 | 9 | 7 | 23 | 6,6 (28,7) | 0,72 | 5,7 | 30 % svinelever |
Stabburet Fersk Leverpostei, Stabburet | 1045 | 250 | 9,5 | 4 | 22 | 7,9 (35,9) | 0,68 | 5,5 | 29 % svinelever |
Stabburet Leverpostei, Stabburet | 1120 | 270 | 9,5 | 4 | 24 | 8,5 (35,4) | 0,68 | 5,4 | 29 % svine-, lam-, storfelever |
Gilde Ekte Ovnsbakt Leverpostei Bacon, Nortura SA | 1110 | 265 | 10,5 | 4,5 | 23 | 5,3 (23,0) | 0,88 | 3,2 | 14 % svinelever |
Leverpostei Dansk Grov leverpostei 13,1 % fett, Tulip Norge AS | 820 | 200 | 10 | 9 | 13 | 8 (61,5) | 0,76 | 5,5 | 32 % svinelever |
3-stjernet Leverpostei Grovhakket Dansk Type, Brødrene Michelsen AS | 850 | 210 | 11 | 6,5 | 15 | - | - | 10 | 32 % svinelever |
Farmen Fersk Leverpostei, ICA Norge AS | 992.5 | 240 | 9,5 | 1 | 22 | - | 0,8 | 6,5 | 32 % svinelever |
Mills Ovnsbakt leverpostei Bacon, Mills DA | 1190 | 280 | 11 | 9 | 23 | - | - | - | 16 % svinelever |
First Price leverpostei, Unil A/S | 1118 | 270 | 9,5 | 4 | 24 | 9,1 (37,9) | - | - | 25 % svinelever |
X-tra Leverpostei, Coop Norge Handel/Finsbråten AS | 1030 | 250 | 10 | 4,7 | 21 | 5,8 | 0,8 | 6,6 | 32 % svinelever |