Foto: Tine Poppe

Ulik innvirkning på blodsukkeret.

Jeg leser stadig om raske karbohydrater, blant annet i deres test av knekkebrød. Jeg lurer på hva som skiller raske karbohydrater fra langsomme, og om man kan lese utfra innholdsfortegnelsen hvor mye raske karbohydrater det er i en matvare?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for bra spørsmål!

Kort forklart er det særlig sukker og stivelse som betegnes som raske karbohydrater fordi det gir en rask og høy blodsukkerstigning hvis du spiser en del av disse karbohydratene. Fiber er derimot en type langsomme karbohydrater som gir en roligere og mindre blodsukkerstigning.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Et kosthold med altfor mye raske karbohydrater er verken bra for vekt eller helse. Med unntak av personer som er svært aktive, som trenger mer raske karbohydrater for å prestere og restituere seg skikkelig.

Mat som inneholder langsomme karbohydrater, slik som helkornprodukter, nøtter, grønnsaker og belgfrukter, inneholder bra med fiber men også veldig mye andre gunstige næringsstoffer. Derfor vil et kosthold der man fokuserer på å velge mat med langsomme karbohydrater fremfor raske, være gunstig.

Les også: Her er grovkarbomaten

Når du leser bakpå en matvare, kan du se hvor mye karbohydrater totalt denne matvaren inneholder. Det vil også stå hvor mye av disse karbohydratene som er mono- og disakkarider, altså sukkerarter. Dette er raske karbohydrater. Så vil det også stå hvor mye fiber matvaren inneholder, dette er langsomme karbohydrater. Men stivelse blir ikke oppgitt som en egen verdi. Derfor er det greieste bare å vite at mat som inneholder en del hvitt mel, ris eller pasta, også inneholder en del stivelse.

Håper dette var svar på det du lurte på!