Foto: Erik Helgeneset

Gå for de med kortest ingrediensliste.

Ost og andre meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium og jod, to næringsstoffer som mange får i seg for lite av. I denne testen har vi sammenliknet ulike kremoster.

Ost laget av melk og fløte

Kremoster er smøreoster laget av melk og fløte. Jo mer fløte de inneholder, desto mer mettet fett og kalorier inneholder de også. Fett binder smak, og mange syns derfor at fete oster smaker bedre enn magre. Innholdet av jod og kalsium er omtrent likt i de fete og de magre ostene.

Fete oster, ikke så usunt som vi tror?

Tidligere var man sikre på at melkefett var usunt og noe vi bør styre unna. I løpet av de senere årene har det blitt gjort mye spennende forskning rundt melk og helse. En del tyder på at melkefett ikke er så usunt som annet mettet fett, og at særlig fete oster kan være sunnere enn vi har trodd. Det er faktisk forskning som viser at et regelmessig inntak av ost kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Fett fra melk, sunnere enn antatt?

Noen av ostene inneholder omstridt tilsetningsstoff

Flere av ostene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet E407 (karragenan) som kanskje ikke er så bra for oss. Heldigvis er det langt færre smøreoster som inneholder E407 i dag, sammenliknet med for bare noen få år siden. Grunnen til at en del fagfolk er skeptiske til bruken av karragenan, er fordi noen studier har vist at dette tilsetningsstoffet kan skape betennelsesliknende tilstander i tarmen hos dyr. Det er fullt mulig å lage kremost uten å bruke karragenan.

I tillegg til å styre unna oster som inneholder karragenan, kan det være en grei regel å gå for typer som har en kort ingrediensliste.

Dette bør du vite om karragenan

En av tre om dagen?

Fordi meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium og jod, og også inneholder en rekke andre næringsstoffer, anbefales vi å få i oss 3 porsjoner med meieriprodukter per dag. En porsjon kan være et glass melk, en yoghurt, en porsjon cottage cheese, eller en brødskive med ost. Du kan altså fint spise ost hver dag!

Disse påleggene bør du velge

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av kremostene i denne testen, har vi sett på hvor mye mettet fett, protein, sukker og salt de inneholder. Mye mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Vi har ikke tatt hensyn til kalorier ettersom noen av oss trenger mye kalorier og andre ønsker å begrense inntaket av kalorier.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de mindre sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.