Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Lurt å følge anbefalt inntak.

For et år siden ble det publisert en stor, internasjonal kostholdsstudie i The Lancet («PURE») som skapte stor oppsikt da den viste at et karbohydratrikt kosthold var forbundet med økt dødelighet.

Mer karbohydrater enn anbefalt

Det ikke alle fikk med seg, var at et ”karbohydratrikt kosthold” i denne studien innebar et kosthold der man fikk i seg mer enn 60 E% (E%=prosent av energien) fra karbohydrater. Dette er en veldig høy andel karbohydrater.

Mange som skrev om denne studien glemte også å nevne at de som hadde hatt et karbohydratinntak innenfor det anbefalte – altså rundt 45-60 E% – ikke hadde høyere risiko for å dø.

De som hadde et høyt karbohydratinntak spiste dessuten i hovedsak hvit ris, fint brød og lignende. Du kan lese mer om denne studien her.

Mange tror karbohydrater er farlig

Selv om mye av det som ble sagt og skrevet om PURE-studien var feilaktig, bygget det opp under manges generelle fobi for karbohydrater.

Karbohydrater har i perioder vært et slags skjellsord i mange tiår. Lavkarbodietter i ulike former er ikke noe nytt, og for tida er mer ekstreme «ketogene» lavkarbodietter (omtrent som Atkins-dietten, bare med andre navn) blant de mest populære.

Noen har til og med gått så langt som til rene kjøttdietter. Karbohydrater har fått skylda for fedmeepidemien, på feil premisser, diabetes type 2 m.m. og blir ofte satt i samme bås som sukker.

Lavest dødelighet med anbefalt inntak av karbohydrater

Derfor er det interessant at en annen studie, og en metaanalyse av 8 studier med mer enn 400 000 deltakere, om karbohydratinntak og dødelighet ble publisert i The Lancet Public Health nå nettopp.

Denne viser at et inntak av rundt 50-55 E% karbohydrater – det vil si innenfor de offisielle anbefalingene – er forbundet med lavest dødelighet. Et lavt (under 40 E%) og et svært høyt (mer enn 60 E%) karbohydratinntak er imidlertid forbundet med økt risiko.

I motsetning til hva blant annet Forskning.no skriver sier ikke denne studien nødvendigvis noe om det er farlig å gå på en planlagt lavkarbodiett eller ikke.

Men kanskje våre anbefalinger ikke er så gale likevel? Fortsett å lese.

Annonse:
Annonse: