Bare en myte at det er viktig å sette seg realistiske mål.
Vi snakker ikke lenger så mye om slanking, eller vektreduksjon. Det er mye mer akseptert å snakke om livsstilsendring. Det er på en måte bra, men likevel så vet vi at nesten 70 % av den voksne befolkning er overvektige. Og mange ønsker å gå ned i vekt.
Da er spørsmålet hva som er lurest: Å bestemme seg for en livsstilsendring der flere små endringer i kosthold og livsstil vil føre til at vekten går nedover, eller å sette seg et skikkelig hårete mål om å gå raskt og mye ned i vekt?
Langsom eller rask vektnedgang?
For ikke så mange år siden var de fleste enige om at det var mye lurere å gå langsomt ned i vekt, blant annet fordi en rask vektnedgang kunne føre til at man mistet mer muskler. Og mister man muskler går også forbrenningen ned. Og da blir det vanskeligere å fortsette å gå ned i vekt. Dette er jo logisk.
MEN i løpet av de senere årene har vi funnet ut at dette nødvendigvis ikke stemmer. Du MÅ nemlig ikke bruke lang tid på vektnedgangen. Det stemmer at du mister noe mer muskelmasse hvis du går raskt ned i vekt sammenliknet med en langsommere vektnedgang. Men denne forskjellen er mye mindre enn hva vi tidligere har trodd.
Dette bekreftes blant annet av Jøran Hjelmesæth som er professor ved Universitet i Oslo, leder for Nasjonalt råd for ernæring og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold (SiV). For tiden jobber han med en studie der de sammenligner personer med fedme som går raskt ned i vekt og personer som bruker lengre tid.
Hypotesen er at de som går raskt ned i vekt kommer til å ha en større vektreduksjon etter et år enn de som går mer gradvis ned i vekt. Om rask vektnedgang gir bedre effekt enn en langsommere vektnedgang gjenstår å se, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det er noe mindre effektivt å raskt ned i vekt.
Greit å ha litt hårete mål
Fordelene ved et langsomt vekttap ble også utpekt som «en myte» av flere eksperter i New England Journal of Medicine i 2013. En annen oppfatning de mente var en myte, er at en bør sette seg realistiske mål når man skal ned i vekt.
Personer som ønsker å gå ned i vekt blir ofte anbefalt å sette seg «realistiske mål» før de setter i gang, for eksempel et mål om å gå ned 5-10 prosent i vekt. En slik beskjeden vektnedgang er knyttet til helsefordeler, men de fleste overvektige ønsker å gå ned mer.
I motsetning til hva mange tror er det faktisk helt greit å ha litt hårete mål når man skal ned i vekt. En amerikansk studie har for eksempel vist at kvinner som slanket seg, og som hadde mer urealistiske mål, gikk ned mer i vekt på to år. Dette er bare en av flere studier avkrefter myten om at realistiske mål er bedre for å gå ned i vekt eller for å holde vekta.
I dag sier vi at en nøkkel til suksess for en vellykket vektreduksjon er at man finner en måte å gå ned i vekt på som man blir motivert av. Hvis du er en type som blir motivert av en skikkelig kickstart med en rask vektreduksjon, så er det altså en helt fin måte å gjøre det på.