Foto: Orkla

Flere matvarer trekkes fra markedet fordi de inneholder giftig plantevernmiddel.

Nylig ble Mattilsynet varslet om at flere matvarer inneholder det ulovlige og giftige plantevernmiddelet etylenoksid. Dette gjelder blant annet flere typer leverpostei, nudler, sardiner, is og fløtegratinerte poteter. Listen over matvarer som må trekkes tilbake fra butikkene fordi de inneholder etylenoksid begynner etter hvert å bli lang.

Her finner du en oversikt over matvarer som har blitt trukket fra butikkene fordi de innebærer en helsefare for forbrukerne.

Ulovlig med etylenoksid i mat og drikke

Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være til stede i mat og fôr fordi stoffet kan gi økt risiko for alvorlige helseskader. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid og er derfor forbud å bruke i mat i EU og EØS.

Etylenoksid kan skade DNA, og over tid øke risikoen for å utvikle kreft. Råvarer med etylenoksid er ulovlig å bruke selv i små mengder. Funnene av etylenoksid i de aktuelle varene er langt over grenseverdien.

Etylenoksid i mye brukt tilsetningsstoff

Flere EU-land har den siste måneden avdekket partier av tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel (E 410) som er forurenset med det forbudte stoffet etylenoksid. Produkter som inneholder johannesbrødkjernemel med etylenoksid skal trekkes fra markedet.

Johannesbrødkjernemel er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel som er laget av frøene som sitter inni fruktbelgene fra johannesbrødtreet som dyrkes i landene rundt Middelhavet. Johannsebrødkjernemel er i seg selv verken skadelig eller usunt, det er altså kun produkter som inneholder johannsbrødkjernemel som er forurenset med etylenoksid som skal trekkes fra markedet.

Her finner du en oversikt over matvarer som har blitt trukket fra markedet fordi de inneholder johannesbrødkjernemel forurenset med etylenoksid.

Også etylenoksid i sesamfrø

Årets funn av etylenoksid i mat er ikke første saken der man har funnet dette ulovlige plantevernmiddelet i mat. I fjor var det en stor tilbaketrekking av en rekke produkter etter at det ble påvist etylenoksid i sesamfrø fra India. Da varslet belgiske myndigheter resten av EU og Mattilsynet om at det hadde blitt funnet høye verdier av etylenoksid i ett parti med sesamfrø importert fra India. I dette tilfellet ble etylenoksid brukt for å hemme vekst av Salmonella under lagring av sesamfrø i India.

Her finner du en liste over produkter med sesamfrø som den gangen ble trukket tilbake på grunn av forurensing av etylenoksid.