Foto: Unsplash, Noa Busher

Sammenheng mellom kosthold og uren hud?

Uren hud og akne rammer mange unge. Det anslås at rundt 85% av alle ungdom og unge voksne opplever å ha acne i varierende grad. Flere faktorer kan påvirke huden som blant annet hormoner, gener, hudpleieprodukter, sol og stress. I nyere tid har det også blitt diskutert om kosthold kan være en faktor av betydning. Vi vet foreløpig ikke nok om hvordan kostholdet virker inn på huden, men det er visse kostholdsfaktorer som ser ut til å ha en sammenheng med risikoen for å utvikle urenheter og akne.

Uren hud og raske karbohydrater?

Det er mye som tyder på at matvarer som gir rask blodsukkerstigning kan være med på å øke risikoen for uren hud og akne. Når vi spiser eller drikker raske karbohydrater, som loff, brus, sukkerholdige kornblandinger og søte bakervarer, fører det til en rask stigning i blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger raskt, får vi en økt utskillelse av et hormon kalt insulin. Teorien er at et forhøyet insulinnivå kan føre til overproduksjon av talg, noe som vil gi et økt oljelag på hudens overflate og dermed føre til flere urenheter.

Grovkarbo fremfor raske karbohydrater

Det er altså en del som tyder på at et kosthold der man begrenser inntaket av raske karbohydrater, kan bidra til å redusere risikoen for uren hud og akne. I praksis betyr dette et kosthold der man velger grove karbohydrater som grovt brød, knekkebrød, havregryn, fremfor loff, sukkerholdige kornblandinger og søte bakervarer. Å inkludere grove karbohydrater bidrar til mindre talgproduksjon i huden og også sink som er viktig for vedlikeholdelse av huden

Nok frukt og grønt

Frukt og grønnsaker kan også bidra til mindre uren hud og akne. Dette fordi frukt og grønt er en god kilde til vitaminer og mineraler, der flere av dem kan ha en positiv innvirkning på huden. Et eksempel er vitamin C som har betydning for normal kollagendannelse, som videre er viktig for hudens normale funksjon. Noen lurer kanskje på: «Hva med frukt som inneholder fruktose, bør det unngås?» Svaret er nei. Frukt er en kilde til vitaminer, mineraler og fiber og vil derfor være bedre å inkludere i kostholdet framfor matvarer med mye tilsatt sukker som godteri, snacks og brus

Mulig sammenheng mellom melk og akne

Mange opplever å få mindre urenheter i huden dersom meieriprodukter utelukkes fra kosten. Det er per i dag ikke nok evidens for å si at alle meieriprodukter gir akne da det er sprikende funn. Noen studier har funnet en mulig sammenheng mellom inntak av melk og akne, men ingen sammenheng mellom yoghurt og ost og akne.


Andre studier har funnet en sammenheng mellom melk/yoghurt/ost og akne (). Kvaliteten på studier som er gjennomført varierer og bør derfor vurderes med et kritisk blikk. Oppsummert gir ikke studiene et godt nok grunnlag for å anbefale å kutte ut alle meieriprodukter, men viser at å redusere melk mulig kan føre til mindre akne. Om du ønsker å redusere melkeinntaket kan du fortsatt sikre tilstrekkelig inntak av kalsium ved å følge anbefalingen om 3 porsjoner meieriprodukter om dagen, da eksempelvis fra yoghurt og ost.

Alt i alt, kan det å spise god og næringsrik mat, der man velger grove karbohydrater og inkluderer «5 om dagen» av frukt og grønt, og «3 om dagen» fra yoghurt og ost eller andre meieriprodukter kunne bedre uren hud, samtidig som det også vil ha flere positive effekter på helsen.

Kilder:
- https://tidsskriftet.no/2019/09/klinisk-oversikt/behandling-av-akne
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561418301663?casa_token=v6YC72NT2LgAAAAA:BMjUTLSTGEu9OG2zia1PZuKy9-Xfmd0M5xnpGGw-M28XCOVs7GN8Nkscl7pWEU-4dEPBm_xC
- https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1049/htm