Foto: Unsplash, Evy F R

Mer plantemat, mindre kjøtt, og ingen alkohol.

Den sjette utgaven av De nordiske ernæringsanbefalingene ble publisert den 20. juni 2023, og er den største oppdateringen hittil i rapportens 40 år lange historie. Rapporten er resultatet av fire års arbeid utført av flere hundre nordiske og internasjonale forskere.

For første gang inneholder de vitenskapelige anbefalinger for både helse og miljø.
Anbefalingene bygger på den beste tilgjengelige vitenskapen om matforbruk, helse og miljø, og viser at et sunt kosthold ofte også er et bærekraftig kosthold.

De nye anbefalingene i korte trekk

Rapporten undersøker helseeffektene av 36 næringsstoffer og 15 matgrupper. Basert på dette har man kommet frem til nye nordiske kostråd som blant annet innebærer:

Mindre kjøtt: Av helsehensyn anbefales det at inntaket av rødt kjøtt ikke overskrider 350 gram per uke. Mengden prosessert rødt kjøtt bør være så lav som mulig. Av miljøgrunner bør inntaket av rødt kjøtt være betraktelig lavere enn 350 gram. Spis gjerne litt hvitt kjøtt (kylling), men ikke det som er bearbeidet. Av miljøhensyn bør ikke inntaket overskride nåværende nivå (175 gram i uken). Det bør helst være lavere.

Mer fisk: Økt inntak av fisk fra bærekraftig beskattede bestander støttes av både innvirkning på helsen og miljøpåvirkning. Det anbefales å innta 300–450 gram per uke, hvorav minst 200 gram fet fisk.

Mye grønnsaker: Det anbefales totalt 500–800 gram eller mer per dag av ulike grønnsaker, frukt og bær.

Mer fullkorn: Økt inntak av fullkorn støttes av både innvirkning på helsen og miljøpåvirkning. Det anbefales at man spiser minst 90 gram fullkorn per dag. Et inntak opp til 210 gram fullkorn per dag kan ha ytterligere helsefordeler.

Mer belgfrukter: Større inntak av bønner, linser og erter anbefales, framfor alt av miljøhensyn.

Moderat inntak av meieriprodukter: Det anbefales å innta 350- 500 gram meieriprodukter per dag, fortrinnsvis meieriprodukter med lavt fettinnhold.

Spis nøtter og frø: Innta 20–30 gram, eller mer, usaltede nøtter hver dag. Det er også anbefalt å inkludere frø, som linfrø, gresskarfrø og chiafrø.

Moderat inntak av egg: Et moderat inntak av egg kan være del av et sunt kosthold. Har du høyt kolesterol, bør du begrense inntaket av egg.

Oljer fremfor smør: Innta minimum 25 gram per dag av vegetabilske oljer. Det tilsvarer knappe to spiseskjeer. Begrens inntaket av smør og tropiske oljer som palmeolje og kokosolje.

Lite søtt: Begrens inntaket av mat, drikke og godteri som inneholder mye sukker

Moderat inntak av kaffe og te: Te og kaffe kan være en del av et sunt kosthold, men ikke innta mer enn 400 mg koffein per dag. Det tilsvarer ca. 4 kopper kaffe. Begrens inntaket av energidrikke og ufiltrert kaffe.

Minimalt med alkohol: Ettersom det ikke kan settes noen sikker grense for alkoholinntak, er anbefalingen i NNR2023 at alle bør unngå å drikke alkohol. Ved forbruk av alkohol bør inntaket være lavt.

 Kilde: https://www.norden.org/no/news/mindre-kjott-mer-plantebasert-her-kommer-de-nordiske-ernaeringsanbefalingene-2023