Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:

At barnet ikke liker grønnsaker, kan skyldes søt barnemat.

Trodde du at barnemat var til barnets beste? Nå viser en brittisk studie mange barnematprodukter inneholder søte frukter og grønnsaker. Barn som spiser mye søt barnemat vil derfor kunne få en økt preferanse for søtt, samtidig som det blir vanskeligere å få barnet til å spise grønnsaker som har en litt bitter smak. Barnemat kan få barn til å like søtsaker.

Alle barn har en naturlig preferanse for søtt

Barn er født med evnen til å like søtt slik at de skal like morsmelk som jo har en søt smak. Men grønnsaker derimot, må barnet lære seg å like.

Grønnsaker som brokkoli, blomkål og kålrot har en bitter litt bitter smak som ikke alle barn umiddelbart liker. Derfor er det viktig at barna får en jevnlig og gradvis tilvenning av grønnsaker.

Hvis barnet kun får industrifremstilt barnemat med en utpreget søt smak, blir det vanskeligere å lære barnet til å like grønnsaker.

Slik unngår du å få et kresent barn

Tidlig tilvenning

Skal du få et grønnsaksspisende barn, bør du starte tidlig med å tilvenne barnet smaken av bitre grønnsaker og frukter. De fleste spedbarn vil fra 6 måneders alder lett akseptere nye matvarer og smaker. Dersom grønnsaker introduseres tidlig så kan disse lettere bli en del av matvanene gjennom barneårene og senere i voksenlivet.

Har du et kresent barn?

Søtt i barnemat

Det er kun en begrenset mengde sukker som er tillatt tilsatt barnemat. Men fordi barn liker søtt, brukes gjerne søte erstatninger, slik som eple, banan, mango, gulrot, søtpotet og fruktjuice slik at maten smaker søtt likevel.Det er selvsagt mye sunnere enn å tilsettes sukker, men det kan føre at barnematen blir unødvendig søt og sukkerholdig. Risikoen er vi forsterker barnets preferanse for søtt og dette kan være negativt for helsen på sikt.

Lær barnet å like

Å lære smaker krever at foreldrene introduserer mindre smakelig/søt og mer bitter mat til barnet og fortsetter å tilby slik mat til måltidene. Og lære å like variert mat krever rett og slett trening.

Den beste måten å få dette til på er å tilberede hele eller deler av måltider hjemme. Kjøper du et glass barnemat kan du også servere en liten porsjon hjemmelagd grønnsaksrett ved siden av.

Du kan dampkoke og mose grønnsakene. Det beste er å servere en slik grønnsak sammen ved siden annen mat og ikke blande det sammen – det får smakene til å fremstå tydeligere.

Prøv deg frem med brokkoli, blomkål, kålrabi, neper, squash, kålrabi, grønn paprika, purre, sellerirot og lignende. Gi også barnet finhakket salat eller baby bladsalat. Du kan også finhakke litt persille eller andre grønne urter og ha i maten. La barnet få smake på en skive reddik osv.

Konsistensen må selvsagt tilpasses barnets alder.

Liker – liker ikke!

Gjelder for all mat!

Du kan også bruke samme øvelsen på yoghurt. Naturell yoghurt er sur, mens yoghurtprodukter er søte. Gi barnet naturell yoghurt, så lærer det seg sure smaker. Det samme gjelder for frukt og bær. Gi også barnet sure frukter, kanskje en liten bit sitron, et bit grønt eple, noen bringebær eller rips.

Det trenger ikke å spise mye av denne maten, men det måfå oppleve ulike smaker ofte dersom det skal lære seg å like sunn mat.

Gir du ikke barnet ditt yoghurt fordi det inneholder sukker? Kanskje på tide å revurdere?

Kilde: Garcia AL, McLean K, Wright CM. Types of fruits and vegetables used in commercial baby foods and their contribution to sugar content. Matern Child Nutr. 2015 Aug 23. doi: 10.1111/mcn.12208. [Epub ahead of print]
Annonse:
Annonse: