Foto: Cathrine Borchsenius

Kan foreldre og barnehager bli for sunne?

Nylig ble tall fra den nyeste nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og ungdom, Ungkost 2015, publisert. Undersøkelsen viser at sukkerforbruket til norske barn og ungdom er på vei nedover, noe som er positivt.

Men det som er viktig å være klar over, er at sukkerinntaket blant barn og ungdom er på vei ned fordi de drikker langt mindre brus og sukker enn tidligere, ikke fordi de får i seg mindre sukkerholdig mat som brunost og yoghurt.

Maten som bannlyses av de ”sunne”

Grunnen til at vi trekker frem akkurat disse to matvarene, er at både brunost og yoghurt jevnlig trekkes frem som de store sukkersynderne i media. Det er også disse matvarene som først blir ”bannlyst” i barnehager som ønsker å satse på sunnhet, og av en del foreldre som er opptatt av at barna ikke skal få i seg for mye sukker.

Men vet disse foreldrene og barnehagene at disse to matvarene er viktige kilder til jod, et næringsstoff som det har vært mye fokus på den siste tiden fordi undersøkelser viser at mange får i seg for lite av dette viktige næringsstoffene? Kanskje disse foreldrene og barnehagene heller ikke er klar over at både brunost og yoghurt også er viktige kilder til kalsium, i tillegg til å inneholde en rekke andre næringsstoffer?

Økt risiko for jodmangel

Så hva skjer hvis et barn aldri får brunost og yoghurt, verken hjemme eller i barnehagen eller på skolen? Det trenger ikke skje noen ting. Hvis dette barnet får i seg bra med andre meieriprodukter (eller dekker behovet for kalsium på andre måter) og også spiser hvit fisk regelmessig, kan vi være sikre på at dette barnet får i seg nok av både jod og kalsium. Men hvis barnet sjeldent drikker melk, ikke er spesielt glad i fisk, og kanskje er en type barn som til tider kan være ganske småspist? Da er risikoen for at dette barnet får i seg for lite jod, og kanskje også kalsium, ganske stor.

Tre næringsstoffer du kan få for lite av.

Mer brunost og fiskepinner

Når vi vet at jod blant annet er viktig for utviklingen av barnas hjerne, er det grunn til å være litt bekymret. Det er også en god grunn til å be foreldre og barnehager oppheve forbudet mot brunost og yoghurt. Og samtidig be dem gi barna fiskepinner hvis det er den fiskemiddagen de liker best. Fiskepinner som all annen hvit fisk er nemlig en god kilde til jod. Fiskepinner, enda en matvare som ofte er bannlyst blant de ”helsebevisste”. Men hvor mye bedre er det ikke at barna får et fiskemåltid som de faktisk både liker og spiser, enn at de ikke spiser fisk i det hele tatt?

Spis hvit fisk!

ALLE kan spise en yoghurt om dagen

Og så er det som med barn som med voksne slik at hvert individ er forskjellig. Har du et barn som spiser godt, kanskje til og med litt for godt, så skal du selvfølgelig ikke servere brunost og yoghurt i bøtter og spann. Det kan fort bli for mye sukker og kalorier. Men en yoghurt og en grovbrødskive eller to med brunost om dagen, det kan alle barn få. Selv de storspiste! For når alt kommer til alt så er det verken brunosten eller yoghurten som er de store sukkersynderne i barnas kosthold. Det er brus, saft og godteri.