Familiemåltidene påvirker barnets vekt og matvaner.
En stor undersøkelse viser at risikoen for usunn spising, spiseforstyrrelser eller overvekt hos barn, reduseres hvis familien spiser sammen minst tre ganger i løpet av uken.
Sunnere kosthold hvis familien spiser sammen
I denne store studien som er basert på 17 andre studier, så de på hvordan 182 836 barn og ungdom spiste. Dette er første gang hyppigheten av familiemåltidene har blitt satt i sammenheng med ernæringsmessige problemer. Studien inkluderte barn mellom 2,8 til 17, 3 år fra USA, Australia, Finland, Canada, Japan og New Zealand.
Felles frokost og middag kan beskytte mot kostrelaterte problemer både i barneårene og senere i livet. Når familien spiser sammen minst tre eller flere ganger i løpet av uken minsker risikoen for overvekt, usunn spising og spiseforstyrrelser sammenlignet med maks et familiemåltid i uken.
Barn som spiste hyppig sammen med familien sin hadde:
- 12 % redusert risiko for overvekt
- 20 % mindre inntak av usunn mat
- 24 % økt sjanse for å spise sunn mat
Mindre søtt og mer grønt
Studien viste at fellesmåltidene påvirker hva barnet faktisk putter i munnen i løpet av dagen. Jo oftere dere spiser sammen, desto mindre spiser barnet av hurtigmat, brus, fritert mat, søtsaker og godteri.
I stedet for økter inntaket av frukt og grønnsaker. Barn som spiser sammen med familiene tar også oftere multivitaminer.
Mindre sannsynlighet for å utvikle spiseforstyrrelser
Analysene viste også at når familien spiste minst fem måltider sammen per uke, minsket risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser med 35 % sammenlignet med de som spiste sammen med familien maks en gang i uken.
Kvalitetstid!
Nå foreldrene spiser sammen med barna, kan foreldrene lettere se og gjøre noe med tidligere tegn på uheldige spisevaner. Familiemåltidene binder familien sammen gjennom prat over maten. Dette kan være særlig viktig for tenåringer.
Gjennom måltidene kan foreldre påvirke hva barnet får servert og kan spise. Fellesmåltidene er en flott anledning til å snakke om mat og få et naturlig forhold til mat, lære om matvarer og kosthold, smake ny mat og bli vant til variasjon.