Barn har 7000 flere smaksløker enn oss voksne
Mange foreldre er bekymret fordi barna deres spiser for ensidig, for lite grønnsaker, for lite fisk, og er altfor glad i å drikke saft og spise pasta –uten annet enn ketsjup. Dette fører gjerne til dårlig samvittighet hos de voksne, og dårlige vaner for barna.
Men hva er det som gjør at gullungen elsker brokkoli frem til ettårsdagen, for så å sky denne grønne supergrønnsaken til godt forbi konfirmasjonsalder? Mye av svaret ligger i tungen, munnhulen og genene våre. Herfra styres nemlig smaksopplevelsene helt fra vi er tolv uker gamle fostre og gjennom hele livet.
Smak og matglede handler også om matkultur, tilvenning og gode vaner.
Smaken utvikler seg
En baby på 6 månder, kan i prinsippet spise all slags mat, såfremt hun kan "tygge" og svelge det. Unntaket er honning – det skal barn under ett år ikke ha i det hele tatt. Brokkoli og gulrot glir ned på høykant i purert eller bløtkokt form, og erter er gøy å spise. Men, så forandrer alt seg. Barn fra ett år og oppover kan i perioder:
- Bare ville ha bestemte matvarer
- Være småspist
- Bare ville drikke
- Være trassig og ikke ville spise
- Ikke ville smake på ny mat
For mange barn er det å si nei ti mat en del av det å utvikle selvstendighet og en bevissthet rundt sitt eget jeg. Men mye tyder på at det faktisk også har med selve maten å gjøre.
Hva er det med grønnsaker?
Grunnen til at vi vil ha barna til å spise grønnsaker, er at de er fulle av vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Mange antioksidanter smaker bittert, og jo mer bitter smak de har, desto mer helsefremmende er det. Dette gjelder for eksempel løk, kål og brokkoli. Dette kan være en av grunnene til at barn ikke vil ha grønnsaker.
Det ligger i genene
Forskere har studert hvorfor barn foretrekker søtt, og hvorfor de ikke liker bitter smak. Dette er en medfødt overlevelsesevne, morsmelken er jo søt og barna derfor like den. Siste nytt fra forskningen viser at barn har over ti tusen smaksløker, mens vi voksne bare har tre tusen. Det betyr at barn kjenner smaken av all mat bedre enn voksne, også den bitre smaken i grønnsakene.
Forskning viser også at genene våre kan være med på å bestemme hvor godt vi tolererer bitter smak. Mens noen er bærer av genet som gjør at vi ikke er så sensitive for bitter smak, er andre bærere av genet som gjør at de er svært sensitive for bitter smak. Hvis ditt barn er en av disse, kan det være enda en grunn til at hun ikke liker grønnsaker.
Men, heldigvis kan vi vokse av oss aversjonen mot bitter smak. Dette krever regelmessige smaksopplevelser, slik at barna venner seg til den bitre smaken. Undersøkelser viser at mange barn må smake en ny matvare opp til 15 ganger før de aksepterer den nye smaken. Det gjelder altså å ikke gi seg.
Artikkelen er et utdrag fra boken "Maten barna elsker å hate", Gyldendal 2012, av ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.