Foto: Thinkstock

Du bør trene selv om du har bekkenproblemer i svangerskapet.

Mange gravide kvinner opplever smerter og ubehag i bekken, symfyse og rygg under graviditeten. Det kalles for bekkenløsning og skyldes de hormonelle forandringene som skjer i kroppen under et svangerskap. Dessverre er noen kvinner plaget med mye smerter under svangerskapet. Allikevel anbefales gravide kvinner å være i aktivitet og trene under svangerskapet, dette som en del av en sunn livsstil.

Gravide har mange fordeler ved å være i aktivitet og trene under svangerskapet.

Aktive gravide opplever oftere et enklere svangerskap og fødsel, har færre komplikasjoner og legger mindre på seg enn gravide som ikke er fysisk aktive. Men, det er noen hensyn som skal tas når du er gravid, og særlig om du har bekkenproblemer.

Tips til trening og aktivitet for deg med bekkensmerter/bekkenløsning

Sykle/spinning: Spinning er en super form for trening for gravide med bekkenproblemer. Det blir lite friksjon i bekkenet og du får pulsen opp. Etter hvert som magen vokser må du justere sykkelen litt, sitt med styret litt høyere enn normalt. Slik at du ikke «henger» i overkroppen. Da blir det stor belastning på korsrygg. Dette begrenser seg selv utover i svangerskapet når magen blir større. Da er du nødt til å sitte mer rett opp og ned. Ikke fremover lent som du kanskje er vant med.

Slyngetrening: Treningsøvelser i slynger er også veldig effektivt og lite belastende, samtidig som du får god bevegelse og styrke i bekken og kjernemuskulatur. Det er lurt å få treningsøvelser tilpasset deg. God og rett teknikk er også avgjørende. Ta kontakt med fysioterapeut eller annet kyndig personale for veiledning.

Tren i vann: Dette er en fin måte å være i aktivitet, samtidig som det er lite belastning på korsrygg. Mange steder tilbyr vanntrening for gravide under veiledning av kyndig personale. Sjekk ut tilbudet der du bor.

Prøv deg frem med ulike aktiviteter, men hold deg innenfor smertegrensen.

Uansett hva du velger å gjøre så er det viktig at lytter til kroppen og tar det med ro når du kjenner smerte eller ubehag. I tillegg bør gravide med bekkensmerter gå med korte skritt. Unngå å sitte med beina i kors, og sov gjerne med en pute mellom beina.
Væskeinntaket er også viktig å tenke på under graviditeten, og spesielt ved aktivitet. Pass på at du ikke blir for varm, overopphetet (særlig de tre første mnd.) og at du er nøye med og få i deg nok væske før, under og etter trening.