Sunn vektutvikling for deg og barnet.
I løpet av et svangerskap skal du legge på deg mange kilo, noe som føles uvant for en del kvinner som ellers prøver å holde vekten stabil.
Hvor mye du bør legge på deg, avhenger av hvor mye du veier i utgangspunktet. Jo tynnere du er, desto viktigere er det at du legger på deg nok når du er gravid. De som sliter med overvekt før de blir gravide, bør ikke gå like mye opp i vekt som de som er normalvektige i utgangspunktet.
Derfor går du opp i vekt
Vektøkningen du opplever i løpet av graviditeten skyldes vekten av barnet, fostervann og morkake, økt blodvolum, litt mer væske i kroppen enn ellers, og svangerskapshormoner som gjør at du lettere lagrer fett enn ellers.
Dette fettet er viktig, fordi det ekstra fettet inneholder energi som skal brukes til produksjon av morsmelk når barnet er født. De som prøver å gå så lite som mulig opp i vekt i løpet av en graviditet, bør altså tenke seg om en gang til.
Her ser du en oversikt over fordelingen av vektøkningen i svangerskapet:
- Barnet; ca. 3,5 kg
- Morkaken; ca. 0,5 kg
- Fostervannet; ca. 1,0 kg
- Livmorvekst; ca. 1,0 kg
- Brystvev; ca. 0,5 kg
- Økt blodvolum; ca. 1,5 kg
- Fettvev; ca. 3,0 kg
- Ekstra væske; 1,5 kg
Anbefalt vektoppgang
Hvis du er normalvektig, anbefales det at du går opp 11-16 kilo i løpet av graviditeten. Er du overvektig, holder det å gå opp 7-11 kilo, og er du svært overvektig før du blir gravid, bør du helst ikke gå opp noe særlig mer enn 6 kilo.
Ujevn vektutvikling
Mange opplever at vektoppgangen i svangerskapet ikke alltid følger en rett kurve, men går litt i rykk og napp.
Mens noen ikke legger på seg noe særlig før de er 3 mnd på vei, vil andre gå opp flere kilo relativt fort. Hvor mye du går opp den første tiden avhenger av flere faktorer,ikke minst om du er kvalm eller ikke.
Noen føler at kvalmen stilles litt hvis de spiser ofte, og disse vil dermed kunne legge på seg litt mer enn andre den første tiden. Andre klarer nesten ikke å spise noen ting, og kan derfor oppleve at vekten står stille eller går litt ned de første ukene.
Etter uke 12 begynner barnet å vokse for alvor, og mange kjenner seg mer sulten. I gjennomsnitt legger de fleste på seg en halv kilo i uken i denne perioden, men det er ikke uvanlig å legge på seg mye en uke og mindre en annen.
Dette er helt normalt og kan blant annet skyldes at du har spist salt mat som gjør at du binder mer væske i kroppen og dermed veier mer.
Energibehov i svangerskapet
I første trimester, trenger du egentlig ikke så mye mer energi enn ellers. Beveger du deg like mye som før, vil du ha behov for rundt 150 kcal mer enn vanlig. Dette tilsvarer en ekstra brødskive med pålegg daglig. Er du derimot kvalm og beveger deg lite, trenger du ikke tenke på å få i deg ekstra mat denne tiden. Fosteret ditt får uansett det den trenger.
I andre og tredje trimester, øker energibehovet ditt gradvis, men ikke så mye at du trenger å ”spise for to”. Det mange glemmer, er at i takt med at de legger på seg og blir tyngre, beveger de seg gradvis mindre og mindre. Dermed trenger de mindre energi til bevegelse, noe som gjør at de egentlig kan fortsette å spise som før og likevel få i seg nok energi.
En kropp i forandring
Mange kvinner syns det er vanskelig å skulle gå opp såpass mye i vekt, og en del bekymrer seg for at de ikke skal klare å gå ned i vekt igjen etter fødselen.
Hvis du er en av disse, så husk at hvis du legger på deg altfor lite under svangerskapet, vil det kunne gi en lavere fødselsvekt hos barnet, og en større risiko for tidlig fødsel.
Så lenge du er bevisst på hva du spiser, og prøver å bevege deg en del, ikke minst etter fødselen, vil du høyst sannsynlig gå fint ned i vekt igjen. Husk bare at målet bør være å komme tilbake til sin egen kropp i løpet av barselåret, og ikke innen noen uker etter fødselen slik mange kvinner ser ut til å ønske.
Svangerskap og overvektige
Til tross for at mange kvinner er unødvendig bekymret for å legge på seg under svangerskapet, er det like mange som tror at de må spise for to, og dermed legger på seg altfor mye. Disse kiloene kan være vanskelig å gå ned igjen etterpå, og det er en kjensgjerning at svangerskap er en nokså vanlig utløsende faktor for overvekt.
Legger du på deg altfor mye i løpet av graviditeten, er det heller ikke spesielt sunt for deg og barnet. For høy vektoppgang øker blant annet risikoen for svangerskapsdiabetes.
Hvis mor får diabetes under svangerskapet, øker også risikoen for at barnet utvikler diabetes senere i livet. Andre svangerskapsplager som bekkenløsning, ryggsmerter, sure oppstøt og slitenhet, forekommer også oftere hvis du legger på deg for mye når du er gravid.
Dessuten kan du få et stort barn som øker risikoen for komplikasjoner under fødselen.
Sunt svangerskap
En liten oppsummering og siste tips til deg som leser denne artikkelen:
Er du slank i utgangspunktet, og kjenner at du er litt for opptatt av å ikke legge på deg for mye, så husk at det er viktig for barnet ditt at du legger på deg tilstrekkelig.
Spiser du godt og sunt, samtidig som du holder deg aktivt, vil du nokså sikkert gå fint ned i vekt igjen etter fødselen.
Er du overvektig i utgangspunktet, eller syns du legger på deg altfor mye altfor fort, så prøv å bevege deg litt mer og velg mat du vet er sunn. Ofte er det ikke mer som skal til.