Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Probiotika kan være gunstig ved leddgikt.

En ny studie i Nutrition viser at probiotika kan bedre sykdomsaktiviteten og grad av betennelse hos de som har leddgikt.

Leddgikt er en kronisk betennelsessykdom som gir smerter i leddene, men der også tarmfloraen er endret. Probiotika er mikroorganismer som kan normalisere tarmfloraen og på den måte dempe symptomene.

Probiotika

Probiotika er levende organismer, som gitt i en passende mengde, kan være gunstigt for kroppen. Undersøkelser viser at probiotika kan både nedregulere og oppregulere funksjoner i immunforsvaret.

Probiotika kan endre sammensetningen i tarmfloraen slik at den blir sunnere sammensatt. Probiotika har dessuten betennelsesdempende egenskaper både lokalt i tarmen, men også i kroppen forøvrig.

Les mer om probiotika i artikkelen Antibiotikaassosiert diaré

Leddgikt

Leddgikt er en relativt vanlig sykdom og 0,5-1 % av verdens befolkning antas å være rammet. Sykdommen kjennetegnes ved av en progressiv ødeleggelse av ledd, smerter og nedsatt leddfunksjon. Sykdommen behandles først og fremst med medisiner. Noen medisiner tar symptomer, mens andre modifiserer immunologiske mekanismer.

Om studien

Dette var en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie, gullstandarden for slike forsøk. Førtiseks kvinner deltok, de var i gjennomsnitt 44 år med en BMI på 28. De brukte medisiner som methotrexat, prednisolon og hydroksiklorokin (Plaquenil).

Førtiseks, kvinnelige leddgiktpasienter ble tilfeldig fordelt i to gruppen. Behandlingsgruppen tok daglig en kapsel probiotika (minst 108 kolonidannende enheter av Lactobacillus casei 01) i 8 uker. Placebogruppen tok kapsler med maltodekstrin i den samme perioden.

Etter 8 uker var sykdomsaktiviteten i behandlingsgruppen signifikant redusert, med redusert antall ømme og hovne ledd og lavere CRP. Målinger viste at nivåene av de betennelsesfremmende cytokinene tumornekreosefaktor-alfa (TNF-a), interleukin-6 og interleukin-12 var signifikant lavere i probiotikagruppen. Nivåene av interleukin-1 beta var uendret, mens interleukin-10 var økt.

Dette er selvsagt en liten studie og større studier og mer undersøkelser må til for å både bekrefte disse resultatene og for å finne ut om dette skal bli en behandlingsform for pasientgruppen. Tilsvarende studier som er gjort tidligere med andre former for probiotika har ikke vist de samme resutlatene.

Kilde:

Vaghef-Mehrabany E, Alipour B, Homayouni-Rad A, Sharif SK, Asghari-Jafarabadi M, Zavvari S.Probiotic supplementation improves inflammatory status in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. 2014 Apr;30(4):430-5. doi: 10.1016/j.nut.2013.09.007.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke