Foto: Merethe Odland

Effektiv trening for både topptrente og mosjonister.

Slyngetrening kan garantert være effektivt for deg også, enten du vil bli sterkere, øke din prestasjon i idrett eller bli kvitt langvarige smerter og plager.

Det finnes mange ulike slyngeapparater, og mange av slyngeøvelsene kan også utføres i turn ringer. Det mest allsidige og brukervennlige slyngeapparatet heter Redcord (tidligere TerapiMaster).

Økt kontroll og stabilitet

Poenget med slyngetrening, uavhengig av hvilket slyngeapparat man benytter, er at du får en ustabilitet i treningsøvelsene. Slyngene gir ingen stabilitet og styring av øvelsen slik som for eksempel et styrketreningsapparat gjør. Dette fører til at du selv må kontrollere og styre bevegelsene i mye større grad enn annen trening. Dette gir økt muskulær kontroll og stabilitet.

Det forskes mye på årsakene til at slyngetrening er så effektivt. Foreløpig ser det ut til at slyngetrening ikke bare påvirker rekrutteringen av muskelfibre og antallet aktive motorenheter i hver muskel, men i tillegg kan endre hvordan hjernen styrer bevegelsen. Slyngetreningen utfordrer muskelsamspillet på en unik måte, og dette kan være årsaken til at mange får så god effekt av denne treningsformen. Man kan oppsummere effektene som bedret balanse rundt hvert enkelt ledd og i kroppen som helhet.

Redcord fremfor andre slynger

Fordelen med Redcord slyngene fremfor eksempelvis TRX er at Redcord stroppene henger med litt avstand, mens TRX kun benytter ett opphengspunkt for begge stroppene. I tillegg går det raskere å justere Redcord stroppene, når du bare har lært deg teknikken. Når du trener slyngetrening har du enten hendene eller føttene/bena i stroppene. Du kan også koble på andre slynger, som for eksempel en bred slynge mellom stroppene, og får derved muligheten til å trene hele kroppen i et utall øvelser.

Tren bort smertene

Redcord Norge har utviklet en egen behandlingsmetode som heter Neurac (Neuromuskulær aktivering). Forskning viser at smerte medfører en endring av hvordan hjernen aktiverer muskulaturen vår. Hensikten med Neurac er å reaktivere og trene svekket muskulatur slik at overbelastet muskulatur avlastes og smertene forsvinner. Mange som har hatt problemer med rygg, nakke eller ande kroppsdeler, klarer å trene uten smerter når de trener i Redcord, på tross av at det meste annet de har prøvd har gjort vondt.

En treningsform som passer alle

For idrettsutøvere og hobbymosjonister er denne treningen en genial måte å forbedre prestasjon, enten det gjelder langrenn, golf, tennis eller hvilken som helst annen idrett. Øvelsene stiller store krav til hvordan du bruker kroppen, og den som trener må stabilisere og kontrollere alle bevegelsene i leddene. Det er enkelt å dosere treningen i forhold til hvor sterk og utholdende du er. Øvelsene doseres til rett nivå ved å flytte slyngenes plassering på kroppen, justere høyden på slyngene eller endre kroppens plassering i forhold til slyngenes opphengspunkt. Ganske enkelt, og helt genialt, en treningsform som passer for alle.

Alle kan lære å trene med slynger, men det er lurt å oppsøke kyndig treningsveiledning hos en fagperson som kan slyngetrening. Redcord Norge kurser fysioterapeuter, personlig trener og andre som jobber med trening. Spør din fysioterapeut/trener om han eller hun har gått på kurs.

Kilder:
www.redcord.no
www.trxtraining.com
Boken «Slyngetrening», Berget, Anders og Krohn-Hansen, Lennart, Fritt Forlag 2010.