Foto: Thinkstock monkeybusinessimages

Bra for både kropp og sjel.

Er du en av dem som tror at det er usunt å spise rett før du legger deg, eller som dropper kveldsmåltidet fordi du prøver å gå ned i vekt? Da bør du lese dette!

Spis selv om det er sent

La oss først ta for oss myten om at det er usunt å spise om kvelden. Det er ingen regler som sier at vi ikke bør spise etter klokken 19.00 slik mange ser ut til å tro.
Hvis det er vekten du tenker på, så er det hvor mye energi vi får i oss i løpet av en dag som har størst betydning, ikke når på dagen vi spiser. Men for å sove godt kan det være en grei regel å verken være sulten eller stappmett før du legger deg. Det siste måltidet du spiser før sengetid bør derfor ikke være altfor stort.

Kveldsmat etter trening

Mange trener på kveldstid. Etter en treningsøkt er det viktig å fylle på med både karbohydrater og protein slik at kroppen får restituert seg skikkelig. Et kveldsmåltid etter kveldstreningen er derfor både viktig og riktig. Også for deg som ønsker å gå ned i vekt! Sett deg ned med et sunt og godt kveldsmåltid, og spis med god samvittighet! Da unngår du også småspising utover kvelden.

Fem grunner til at du er overvektig

Bedre søvn med riktig kveldsmat

Hvis du har problemer med å sove, kan det være lurt å legge dagens siste måltid en time eller to før sengetid. I følge Indremedisiner Fedon Lindberg vil nemlig store måltider rett før leggetid føre til dårligere søvn, fortsatt økt produksjon av stresshormonet kortisol og lavere produksjon av søvnhormonet melatonin.

Noen mener det er lurt å spise protein før man legger seg, fordi aminosyren tryptofan som finnes i protein, kan gjøres om til serotonin og melatonin som begge virker inn på søvn og årvåkenhet. Det vi vet er at karbohydrater gjør tryptofan mer tilgjengelig for hjernen, noe som kan være grunnen til at karbohydratrike måltider kan gjøre oss søvnige.

Et råd for bedre søvn er derfor å spise noe som inneholder både karbohydrater og protein slik som frokostblanding med melk, cottage cheese med frukt og nøtter, eller brød med proteinrikt pålegg og et glass melk ved siden av.

Sover du dårlig?

Dropp koffein og alkohol før leggetid

Koffein virker oppkvikkende ved å blokkere hormonene i hjernen som gjør oss søvnige. Mat og drikke som inneholder koffein og teobromin (kaffe, kakao, sjokolade, te) er derfor lurt å unngå før leggetid hvis du vil sove godt.

Det samme gjelder alkohol. En del mennesker drikker vin, øl, eller annen alkoholholdig drikke om kvelden, slik at de lettere skal få sove. Dette er en utbredt misforståelse, for selv om alkohol kan gjøre deg avslappet og føre til at du lettere faller i søvn, kan alkohol forstyrre søvnen utover natten.

Alkohol vil også føre til at du ikke kommer inn i like dyp søvn som du ellers ville ha gjort.

Kveldsmaten har betydning for helsen

I følge klinisk ernæringsfysiolog og forsker Elisabeth Lind Melbye ser man at det i familier som spiser kveldsmat sammen er de samme som har et sunt hjemmemiljø hvor det er lagt til rette for god tilgjengelighet av næringsrik mat. Forskning viser at regelmessige familiemåltider fremmer gode mat- og helsevaner hos barn og unge: De som ofte spiser sammen med familien har bl.a. høyere inntak av frukt og grønnsaker, lavere forekomst av overvekt og spiseforstyrrelser - og generelt bedre fysisk og psykisk helse.

Sosiale medier dreper kveldspraten

Melk.no går nå ut med en kampanje der de fokuserer på kveldsmat og den gode praten som kan følge med et kveldsmåltid sammen med andre. En landsomfattende undersøkelse utført av Norstat på vegne av Melk.no viser nemlig en tydelig tendens til at vi savner å snakke mer sammen.

Mer enn halvparten av befolkningen har gode minner om kveldsmat fra de var små og er enige i at kveldsmat er en god avslutning på dagen. Likevel er det færre som spiser kveldsmat enn før, og vi bruker mye tid på sosiale medier.

Hele 900 000 nordmenn mener selv de bruker for mye tid på Facebook og andre sosiale medier når de er hjemme. Flere enn 700 000 synes at dette går på bekostning av kontakt med andre. TV/TV-spill, samt internett og sosiale medier trekkes også frem som viktige grunner til at man ikke får pratet så godt sammen som man ønsker.

Et lite kveldsmåltid der vi er logget av sosiale medier og logget på de vi bor sammen med kan altså være bra både for helsen, søvnen og den gode praten.