Foto: wikimedia/Kham Tran

En stor studie bekrefter en gang for alle at kalsiumtilskudd kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Kalsiumtilskudd er mye brukt til å forbygge beinskjørhet og som tilleggsbehandling ved beinskjørhet. Nå ser det ut til at dette ikke er uten risiko og at anbefalingene om å ta kalsiumtilskudd ved beinskjørhet bør endres.

Økt risiko for hjerteinfarkt og slag

En ny metastudie, publisert i BMJ, konkluderer med at kalsiumtilskudd med eller uten vitamin D, kan øke risikoen for hjerteinfarkt med 24 %, og samlet risiko for slag og hjerteinfarkt med 15 %, hos kvinner som har kommet i overgangsalderen.

Dette innebærer at kvinner som tar tilskudd av kalsium kan rammes av uventet sykdom.

Forskerne bak publikasjonen har samlet inn tall fra flere undersøkelser, og slått disse sammen til en stor analyse. Studien omfatter 28072 kvinner i overgangsalderen som hadde tatt kalsiumtilskudd i 5,7 år i gjennomsnitt.

• Les mer om denne forskningen

Beinbrudd eller hjerteinfarkt?

Bruk av kalsiumtilskudd har som formål å redusere risikoen for utvikling av beinskjørhet og brudd.

Denne analysen viser at når 1000 pasienter behandles med kalsium eller kalsium pluss vitamin D i fem år, vil tre brudd forhindres, men hele seks hjerteinfarkt eller slagtilfeller oppstå.

Når risikoen for hjerte- og karsykdom øker såpass mye, samtidig som det er liten tvil om at dette er sykdommer som er betydelig mer alvorlig enn et beinbrudd, er mye som taler imot bruken av kalsiumtilskudd.

Mulig årsak

Forskerne vet ikke helt hvorfor kalsiumtilskudd øker risikoen for hjerte- og karsykdom, men presiserer at kalsium gjennom vanlig mat ikke har denne effekten. Her snakker vi kun kosttilskudd i store doser.

Noen forklaringer er at kalsiumtilskudd øker kalsiumkonsentrasjonen i blodet og dersom dette vedvarer kan kalsium avleires i blodårene og/eller påvirke koaguleringen av blodet.

Viktig med både D og K vitaminer?

Vitamin K kan forhindre forkalkning av åreveggen og hjelper kalsium inn i skjelettet.
Det er derfor mulige at de som tar kalsiumtilskudd har mindre risiko for hjerte- og karsykdom hvis de samtidig får i seg tilstrekkelig vitamin K.

Vitamin D øker opptaket av kalsium i kroppen. Får du i deg nok vitamin D, trenger du derfor ikke tilskudd av kalsium så lenge kosten inneholder nok kalsium. Gode kilder til vitamin D er tran og fet fisk. Kroppen din lager også vitamin D i huden under påvirkning av sollys.

Råd til deg som er i risikosonen

Budskapet til deg som har økt risiko for beinskjørhet og som har blitt anbefalt kalsiumtilskudd er følgende:

  1. Få oppfølging av legen med hensyn til hjerte- og karsykdom.
  2. Sørg for et tilstrekkelig vitamin D-inntak gjennom fet fisk, beriket melk, margarin og ev. tran
  3. Dekk behovet for vitamin K gjennom mørkegrønne bladgrønnsaker (rosenkål, brokkoli, kål, spinat og salat), rapsolje, leverpostei, egg og ost.
  4. Dekk behovet for kalsium gjennom matvarer som mager melk, ost og andre melkeprodukter, nøtter og frø og fisk hvor du spiser beina, for eksempel brisling.
  5. Ha et hjertevennlig kosthold
  6. Vær fysisk aktiv og stump røyken
Kilder:
Sosial- og helsedirektoratet. Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. IS-1219, 2005.
Bolland et al. Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial.  BMJ, 2008, doi:10.1136/bmj.39440.525752.BE
Hsia J et al. Calcium/vitamin D supplementation and cardiovascular events. Circulation 2007;115:846-54.
Bolland et al. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ, 2010;341:c3691.
Bolland et al. Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial. BMJ, 2011;342:d2040.