Kosttilskudd er unødvendig for de aller fleste.
Noen tar kosttilskudd for å være helt sikre på at de får i seg det de trenger av vitaminer og mineraler. Men, å ta doser av enkelte næringsstoffer som overstiger anbefalingene har faktisk vist å gjøre mer skade enn nytte.
Mange bruker kosttilskudd
Til tross for at det er få av oss som virkelig trenger å ta kosttilskudd, bruker omtrent halvparten av befolkningen milliarder av kroner hvert år på kosttilskudd som i beste fall er ubrukelige eller unødvendige. I verste fall kan det være direkte helseskadelig.
Dette gjøres som regel i troen på at pillene vil forbedre helsen ved å kompensere for usunne kostholdsvaner, gi økt energi eller forebygge og behandle sykdom.
Kosttilskudd appellerer også til mange fordi de oppfattes som ”naturlige”, noe mange feilaktig forveksler med trygghet og sunnhet.
Undersøkelse om holdninger rundt kosttilskudd
I en undersøkelse utført av YouGov Norway AS på oppdrag fra Nordisk ministerråd og Mattilsynet, er flertallet av de spurte langt på vei enig i at kosttilskudd er unødvendige; mange bruker ulike kosstilskudd, men de mener samtidig at kosttilskudd er ikke nødvendig om man har et sunt og variert kosthold.
Mange mener dessuten at kosttilskuddindustrien er ikke til å stole på. De fleste av de spurte i denne undersøkelsen har ikke nok kunnskaper om kosttilskudd, og etterlyser strengere tiltak fra myndighetene.
Formålet med denne undersøkelsen var å undersøke nordiske forbrukeres kunnskap, holdninger og erfaringer knyttet til kosttilskudd og kosttilskuddsmarkedet ved hjelp av intervjuer og spørreskjema.
I de kvalitative intervjuene ble det avdekket en viss skepsis til kosttilskudd, men en del tok forskjellige tilskudd for å kompensere for bl.a. lavt inntak av fisk eller som følger av råd fra lege/ernæringsfysiolog.
Spørreundersøkelse om kosttilskudd
I tillegg til kvalitative intervjuer ble det gjennomført en kvantitativ spørreundersøkelse blant over 2000 personer over hele Norden. Alle resultatene kan leses i rapporten, men noen av funnene er at:
- 75 prosent oppgir å ha lite eller ingen generell kunnskap om kosttilskudd. De som er opptatt av kostholdet har noe større kunnskap (44 prosent).
- Nordmenn kjenner i gjennomsnitt til 18 ulike kosttilskudd, særlig tran, solhatt, blåbærekstrakt, rosenrot og CLA.
- Folk bruker/har brukt i snitt 3,6 ulike produkter (4,2 blant kvinnene, 3 blant mennene)
- Omega-3/tran og vitaminer er mest brukt av kosttilskuddene.
- Nordmenn har brukt tran, blåbærekstrakt, rosenrot og CLA i større grad enn de andre landene.
- Jern, C-vitamin, Omega-3, kalsium og vitamin B vurderes som å ha best effekt; johannesurt, rosenrot, lavenderrot og CLA vurderes som minst effektive. Men selv mange av brukerne av produktene vet ikke om de har hatt effekt eller ikke.
- Apotek og dagligvarebutikker er de mest brukte salgskanalene (hhv. 63 og 68 prosent i Norge). Flesteparten har et positivt inntrykk av apotek og helsekostbutikker.
- 28 prosent svarer at kosttilskudd er en viktig del av deres kosthold.
- 57 prosent er bekymret for hva kosttilskuddene inneholder.
- Én av fire tror alle kosttilskudd man får kjøpt i butikken er trygge.
- To av tre nordmenn har et negativt inntrykk av kosttilskuddindustrien.
- Apotek, blader, internett, venner/familie, aviser og helsekostbutikker er de vanligste kildene til informasjon om kosttilskudd.
- Folk stoler mest på informasjonen fra apotek, medisinske eksperter og myndighetene. Internett og reklame i posten har minst tillit.
- Flesteparten mener matmyndighetene bør kontrollere alle aspektene ved kosttilskudd