Foto: Thinkstock

Alt fett er ikke helseskadelig. 

Helt siden 1950-tallet og oppstarten av den mye omtalte Seven-Countries Study (SCS) har middelhavskostholdet blitt holdt frem som den optimale kosten for god hjertehelse.

Dette er middelhavskost

Kostholdet fra landene rundt Middelhavet ligner mye på det norske myndigheter anbefaler i dag, nemlig et plantebasert kosthold med mye frukt, grønt, fullkorn, fisk og magert kjøtt samt begrenset mettet fett, fete meieriprodukter og sukker.

I Norge har vi nok likevel vært for fokuserte på å begrense fettinntaket slik at alt fett er blitt "farlig" og dette er kanskje ikke helt berettiget lenger?

Mer hjerte-karsykdom med fettredusert kost

Nylig ble det publisert en stor studie i The New England Journal og Medicine. Dette er en intervensjonsstudie der 7500 personer deltok i over fem år, og den er utført i Spania der kostholdet i utgangspunktet ligner på et tradisjonelt middelhavskosthold.

I denne studien fikk en gruppe utdelt extra virgin olivenolje tilsvarende en liter i uken, en annen fikk nøtter tilsvarende 30 gram per dag mens kontrollgruppen fikk råd om å følge et fettredusert kosthold. Tilfeller av hjerte- karsykdom ble så registrert fortløpende i alle gruppene.

Intervensjonsgruppene spiste i stor grad det de ble bedt om, og økte dermed sitt totale fettinntak. Kontrollgruppen hadde en tilsvarende reduksjon i totalt fettinntak. Inntaket av mettet fett derimot var likt hos alle gruppene når studien ble avsluttet etter fem år.

Og her kommer det interessante, studien ble stoppet før tiden fordi man fant så mange flere tilfeller av hjertesykdom i kontrollgruppen at det ikke var forsvarlig og fortsette....

Gjør som grekerne!

Så hva betyr dette? Sannsynligvis at vi bør fortsette å vinkle kosten vår så godt det går mot Middelhavet. Dette gjør vi blant annet ved å:

  • Pøs på med grønnsaker, salater, frisk frukt, bær i alle varianter, og oliven.
  • Bli flinkere til å kose oss med ett glass rødvin og ikke ti
  • Spis de groveste kornproduktene
  • Spis mye fisk og lite kjøtt
  • Være rause med olivenolje og nøtter.

De to sistnevnte har trolig innholdsstoffer som er spesielt gunstige for hjerte- og karhelse og denne nye, noe den nye studien viser viktigheten av.

Kilder:
(1) Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, Covas MI, Corella D, Aros F, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
(2) Kromhout D, Keys A, Aravanis C, Buzina R, Fidanza F, Giampaoli S, et al. Food consumption patterns in the 1960s in seven countries. Am J Clin Nutr 1989 May;49(5):889-94.