Foto: Jeltovski

Jeg sliter med tilbakevendende forstoppelse og trenger råd.

Legen sier jeg må trene mer og spise sunnere, men jeg trenger mer konkrete råd, ellers er jeg stort sett frisk. Hilsen Else, 58 år.

Ernæringsfysiolog, Lise von Krogh svarer:

Hei Else, fortstoppelse og treg mage er det mange som sliter med selv om det er ikke snakkes høyt om. Det kan være flere årsaker til denne plagen, ikke bare inaktivitet. Lite væske og fiber, dårlig måltidsrytme og ikke regelmessige toalettbesøk, samt at bruk av legemidler, f.eks. smertestillende, og sykdom kan spille inn.

For å bedre situasjoner er det fem ting du bør gjøre:

  1. Spis regelmessig, dvs. hver 3-4 tim,
  2. Drikk ofte og rikelig – ca. 1,5 til 2 liter daglig.
  3. Spis fiberrik mat.
  4. Ha avføring regelmessig
  5. Beveg deg mer.

Når det gjelder fiberrik mat betyr dette å spiser brød som er grovt/ekstra grovt (se etter det røde brødskalamerket på brødposen), grovt knekkebrød slik som husmann, øk inntaket av grønnsaker, bønner, frø og nøtter. Spis frukt med skallet på, f.eks. pærer og epler. Tørket frukt, slik som fiken er også en kilde til fiber. Du får også kjøpt fibertilskudd som du kan bruke i bakst. Linfrø (bløtlagt), havre- og hvetekli er også fint å bruke.

Når du øker fiberinntaket bør du gjøre dette gradvis, hvis ikke kan du også bli plaget av luft og rumling i mage i noen dager. Diarén og mageknip kan også være en forbigående plage. 

Lykke til!

Hilsen Lise