Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Jeg sliter med tilbakevendende forstoppelse og trenger råd.

Legen sier jeg må trene mer og spise sunnere, men jeg trenger mer konkrete råd, ellers er jeg stort sett frisk. Hilsen Else, 58 år.

Ernæringsfysiolog, Lise von Krogh svarer:

Hei Else, fortstoppelse og treg mage er det mange som sliter med selv om det er ikke snakkes høyt om. Det kan være flere årsaker til denne plagen, ikke bare inaktivitet. Lite væske og fiber, dårlig måltidsrytme og ikke regelmessige toalettbesøk, samt at bruk av legemidler, f.eks. smertestillende, og sykdom kan spille inn.

For å bedre situasjoner er det fem ting du bør gjøre:

  1. Spis regelmessig, dvs. hver 3-4 tim,
  2. Drikk ofte og rikelig – ca. 1,5 til 2 liter daglig.
  3. Spis fiberrik mat.
  4. Ha avføring regelmessig
  5. Beveg deg mer.

Når det gjelder fiberrik mat betyr dette å spiser brød som er grovt/ekstra grovt (se etter det røde brødskalamerket på brødposen), grovt knekkebrød slik som husmann, øk inntaket av grønnsaker, bønner, frø og nøtter. Spis frukt med skallet på, f.eks. pærer og epler. Tørket frukt, slik som fiken er også en kilde til fiber. Du får også kjøpt fibertilskudd som du kan bruke i bakst. Linfrø (bløtlagt), havre- og hvetekli er også fint å bruke.

Når du øker fiberinntaket bør du gjøre dette gradvis, hvis ikke kan du også bli plaget av luft og rumling i mage i noen dager. Diarén og mageknip kan også være en forbigående plage. 

Lykke til!

Hilsen Lise

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke