Foto: Courtney Cook, Unsplash

Transfett er verre enn mettet fett.

Det er bare en type fett som er verre for helsen enn mettet fett, og det er transfett. Allerede på 1970 tallet, begynte man å mistenke denne typen fett for å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, men det er først i de siste årene at vi har forstått hvor skadelig transfett egentlig er.

Økt risiko for hjerte- og karsykdom

Transfett øker det skadelige LDL kolesterolet like mye som mettet fett, men reduserer i tillegg det gunstige HDL kolesterolet. Undersøkelser viser også at transfett øker nivået av triglyserider og et fettstoff som heter Lp (a) i blodet.  Transfett ser også ut til øke risikoen for blodpropp ved å gjøre blodplatene våre mer klebrig enn vanlig. Alle disse faktorene gjør at transfett øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Nyere studier tyder også på at et høyt inntak av transfett kan redusere insulinfølsomheten og muligens fremme vektøkning og diabetes.

Fett skapt av mennesker

Transfett dannes industrielt ved delvis herding (hydrogenering) av vegetabilske og marine oljer der oljene utsettes for høyt trykk og høy temperatur. Tidligere brukte man delvis herdet fett under fremstilling av margarin. Herdet fett er nemlig mer stabilt og har en fastere form enn oljer, noe som er gunstig ved fremstilling av margarin og en rekke andre matvarer.

Forskjell på fullherdet og delvis herdet fett

Når oljer herdes, vil dobbeltbindingene i de umettete fettsyrene omdannes til enkeltbindinger, og dermed blir de umettete fettsyrene omdannet til mettet fett. Hvis fettet bare blir delvis herdet, vil noe av oljen omdannes til mettet fett, mens resten vil omdannes til transfett. Ved fullherding av fett, vil det derimot bare dannes en type mettet fett som heter stearinsyre. Denne typen fett øker ikke kolesterolet i samme grad som transfett eller andre typer mettet fett.

Margarin er frikjent

I dag brukes det ikke lenger delvis herdet fett i margarinproduksjonen, og inntaket av transfett i det norske kostholdet ligger innenfor et akseptabelt nivå. Likevel er det verdt å merke seg at det fremdeles er transfett i en del produkter som pommes frites, kjeks og kaker. Matvarer som er merket med ”delvis herdet fett”, ”delvis herdet olje”, ”delvis hydrogenert fett” eller ”delvis hydrogenert olje”, inneholder altså transfett.

Naturlig transfett

Transfett dannes også naturlig i fordøyelsesprosessen hos drøvtyggere. Derfor er det litt transfett både i melk og kjøtt av drøvtyggere som storfe og sau. Noen studier tyder på at denne typen transfett ikke er like skadelig som det transfettet som dannes industrielt, mens andre undersøkelser tyder på at naturlig transfett er like skadelig som industrielt fremstilt transfett. Det er også mulig at forskjellige isomerer (typer) av transfettsyrer har forskjellige effekter i kroppen, men dette er det foreløpig forsket for lite på.

Til tross for at både melkeprodukter og kjøtt inneholder en liten mengde naturlig transfett, er dette minimalt i forhold til den mengden transfett som finnes i en del industrifremstilte matvarer. Melk og kjøtt inneholder dessuten mange ande viktige næringsstoffer, som gjør at det vil være uklokt å kutte ut disse matvarene av redsel for å få i seg for mye transfett. 

Kilder:
http://www.helsedirektoratet.no/...Bruk_av______2832a.pdfhttp://www.helsedirektoratet.no/...metodologi_og_vitenskapelig_kunnskapsgrunnlag___790144B. Hu, JA Manson, W Willett, Types of Dietary fat and risk of coronary heart disease: A critical review. Journal of the American College of Nutrition, Vol 20, No. 1, 5-19 (2001)
W. Willett; Hold deg frisk med riktig kosthold. Gyldendal Fakta.