Mens rødt kjøtt kombinert med en usunn livsstil gir økt risiko for død.
Animalsk protein er forbundet med høyere risiko for død sammenlignet med planteprotein, særlig om du har en uvane i tillegg.
Dette er konklusjonen fra den største studien hittil som har sett på risiko for død ved inntak av ulike proteinkilder. Særlig prosessert og ubehandlet rødt kjøtt var forbundet med økt risiko for død. Kort sagt kan ulike proteinkilde spille en rolle for helsen din på lang sikt.
Studien er publisert i annerkjente JAMA.
I praksis handler det om å bytte ut kjøtt med et vegetarisk alternativ, f.eks å spise en vegetarburger i stedet for en vanlig burger. Eller at du minsker mengden animalsk protein og øker mengden plantebasert mat. Det betyr ikke at du må bli vegetarianer, men heller sikte mot er mer plantebasert kosthold.
Sunnere med protein fra fisk og fugl
Høyt inntak av animalsk protein var positivt forbundet med død. Forskjellene kom særlig godt til uttrykk blant deltagere som hadde minst en livsstilsbasert risikofaktor, for eksempel røyking, høyt alkoholinntak, overvekt/fedme eller fysisk inaktivitet. Hvis du ellers hadde en sunn livsstil så var animalsk protein ikke forbundet med økt risiko for død.
Økt risiko for død fra animalsk protein var knyttet til inntak av behandlet og ubehandlet rødt kjøtt, men ikke fra fisk eller fjærkre.
Derimot høyt inntak av planteprotein, dvs. brød, korn, pasta, nøtter, erter, linser og bønner, var forbundet med en lavere risiko for død.
Når 3 % av kaloriene byttes ut
Å bytte ut 3 % av energien fra animalsk protein med planteprotein kan redusere risikoen for død.
Tre prosent av energien høres kanskje ikke å så mye ut. Dersom du spiser 2000 kcal, tilsvarer dette 60 kcal og 15 gram protein.
Det tilsvarer ca. 2 grillpølser, 2 kokte egg, 60 gram kyllingfilet, 70 gram laks, 3-4 brødskiver eller 3-4 never med mandler.
Bytter du ut tre prosent av energien med et vegetarisk alternativ kan dette redusere risikoen for død fra både hjertesykdom og kreft:
- Når protein fra prosessert rødt kjøtt ble erstattet av planteprotein tilsvarende 3 % av energien, så man en 34 % redusert risiko for død fra alle årsaker.
- Risikoen for død av hjerte- og karsykdom ble redusert med 39 % når 3 % av energien fra protein fra prosessert kjøtt ble byttet med planteprotein.
- Men for kreft var det egg som utmerket seg negativt. Når 3 % energi fra eggeprotein ble byttet med planteprotein ble risikoen for død redusert med 17 %.
Hva er et optimalt kosthold?
Å kunne definere et optimalt kosthold er et prioritert område innen ernæringsforskning. Vi har kostråd som er basert på tung vitenskapelig forskning, men det betyr ikke at vi vet alt om hvordan vi bør spise. Vi oppdager stadig noe nytt og får ny kunnskap til eksisterende viten.
Blant annet har man i forskningen sett at å erstatte karbohydrater med protein kan være gunstig ved vektreduksjon. Men alle proteinkilder er ikke like. Proteinkilden du velger å spise kan ha stor innvirkning på hvilke næringsstoffer du får i deg, for eksempel fiber, fett, vitaminer, mineraler og andre gunstige eller ugunstige stoffer maten også inneholder.
I studien så forskerne at deltagerne med en usunn livsstil spise mer rødt kjøtt, egg, fete melkeprodukter, mindre kylling, fisk og magre melkeprodukter. De fikk også i seg mindre kostfiber, frukt, grønnsaker og fullkorn sammenlignet med deltakerne som hadde en sunnere livsstil.
Funnene støtter dagens kostråd
Råd 1 fra Helsedirektoratet lyder:
Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.
Denne studien bygger opp under det vi vet om hvordan et kosthold bør settes sammen. Å erstatte noe animalsk protein med vegetabilsk protein kan har en langsiktig positiv helseeffekt. Forskerne i studien går så langt som å si at planteproteinkilder bør foretrekkes fremfor animalske proteinkilde.
Funnene sier noen om helseeffekten av proteinkilden, men ikke mengden protein. Den sier ikke noe om årsakssammenhengen, men kun om det er en assosiasjon mellom død og inntak av en proteinkilde.
Ulik helseeffekt av planteprotein og animalsk protein
Planteprotein er ikke forbundet med uheldige endringer i risikofaktorer for diabetes eller hjerte- og karsykdom sammenlignet med animalsk protein.
Tvert i mot, å bytte ut animalsk protein med planteprotein er forbundet med redusert kolesterol (LDL), bedret insulinfølsomhet, lavere risiko for hjerte- og karsykdom og type 2-diabetes. Animalsk protein var særlig forbundet med økt risiko for død av hjerte- og karsykdom.
Om studien
Formålet med studien var å se om det var en forskjell mellom planteprotein og animalsk protein med hensyn til risiko for død. Studien er en prospektiv kohortstudie av 131 342 amerikansk helsepersonell hvorav 65 % var kvinner. Den omfatter tall fra studiene the Nurses’ Health Study og Health Professionals Follow-up Study. Inntaket av type protein ble registrert ved hjelp av matfrekvens spørreskjema.