Foto: SweetOnVeg Flickr

Du trenger ikke bli fullblods vegetarianer for å nyte godt av vegetarkostens helsefordeler.

Det er bra for helsen å ha en vegetarisk dag i uken eller fler – bli en fleksitarianer!

Spis vegetarisk oftere

Å spise fleksitarisk, betyr rett og slett at du spiser et mer plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer fisk og kjøtt samt egg og melk. I praksis betyr dette at du har en til flere dager i uken hvor du spiser vegetarisk, men kan også ha dager med kjøtt og fisk. Dette kostholdet er både sunt og godt – og ikke minst fleksibelt.

De aller fleste av oss spiser kjøtt og/eller fisk hver dag. Og undersøkelser viser at vi ikke spiser nok frukt og grønnsaker. Spiser du mer vegetarisk, er det letter å få dekket anbefalingen om 5 om dagen, 500 gram frukt og grønt daglig.

Hvordan erstatte kjøttet i praksis og smaksmessig?

Fraværet av kjøtt er kanskje det som får folk til vegre seg fra å spise vegetarisk. Kjøttet er på en måte “kvaliteten” på maten. Det er flere ting du kan erstatte kjøttet med. I frysedisken i butikker og i helsekost finner du en rekke vegetabilske erstatninger, hamburgere (disse er ofte veldig gode), pølser, nuggets, “kjøttdeig” og “kjøttbiter” og boller. Disse er som regel basert på soya, som er en fullverdig proteinkilde. Du kan også prøve sopp-protein Quorn og som kommer i “Kyllingkjøttdeig”- og “kyllingbiter”-versjoner. Også veldig gode.

I innvandrerbutikker får du kjøpt tørkede soyaboller som er fine å ha gryter og supper. Her får du også kjøpt tofu (både marinert og umarinert) som er perfekt i wokretter og asiatiske retter, husk bare å kjøpe “firm” tofu. Silketofu er nemlig svært myk og vanskelig å håndtere.

Sopp og aubergine er dessuten grønnsaker som er fine å kombinere med bønner og linser for å gi maten mer fylde og tyggemotstand. Dessuten lønner det seg å bruke krydre i maten som fremmer god smak.

Kan vegetarianere spise ost?

Viktig å vite om du blir en ordentlig vegetarianer

Når kjøtt og fisk kuttet ut fra kosten, skjer det noe med kostens sammensetning. Det betyr blant annet at du må bli mer påpasselig med å få i deg riktig sammensatt protein samt jern.

Blir du en veganer som kutter ut alt som kommer fra dyr, også egg og melk, er det virkelig nødvendig å sette seg grundig inn i det nye kostholdet. Melkeprodukter og egg inneholder livsviktige aminosyrer som plantemat inneholder mindre av. Det betyr at du må bli mer påpasselig med å spise både fullkorn og belgfrukter i samme måltid for å få dekket de essensielle aminosyrene.

Les dette før du kutter ut kjøttet!

Legg listen lavt!

Men du trenger altså blir så avansert som å bli en veganer, for å dra nytte av de helsemessige foredelene av å spise vegetarisk. Dersom du aldri spiser vegetarisk kan du starte med å ha én vegetarisk middag i uken, dropp kjøttpålegg på skivene og bruk melkebasert pålegg, peanøttsmør, bananskiver, tomatskiver, eller epleskiver på brødet i stedet for.

Havregrynsgrøt er også et vegetarisk alternativ, omelett likeså. Gresk salat til lunsj er et smakfullt vegetarisk måltid. Prøv grove pannekaker med cottage cheese, honning og valnøtter til middag.

Vegetarkost og styrketrening