Kaffe og te virker ikke vanndrivende på deg som drikker det daglig.
Mange tror at man må drikke et glass vann ved siden av hver kopp kaffe siden kaffe er «vanndrivende» og kan gjøre deg dehydrert. Det stemmer ikke!
Det er også mange som tror at man MÅ drikke 2 liter vann om dagen, men dette er sannsynligvis også en misoppfatning.
Kaffe og te er ikke så vanndrivende som mange tror
Vann er selvsagt den beste tørstedrikken, ettersom det ikke gir kalorier eller hull i tennene. Men all væske, enten det kommer fra mat eller drikke, absorberes og fungerer fysiologisk sett likt med tanke på væskebalansen.
Kaffe og te er heller ikke så «vanndrivende» som folk skal ha det til. Koffein er i utgangspunktet litt vanndrivende, men ikke i de mengdene man normalt får i seg gjennom kaffe, te eller koffeinholdig brus.
Den vanndrivende effekten avtar dessuten hvis man drikker kaffe eller te ofte.
Ikke vanndrivende for deg som drikker kaffe daglig
Allerede i 1928 ble det publisert en forskningsartikkel som viste at regelmessig kaffeinntak førte til koffeintoleranse hos mennesker, slik at den vanndrivende effekten uteble.
Senere har en rekke studier undersøkt sammenhengen mellom koffein/kaffe og væskebalansen i kroppen, som samlet sett antyder at en moderat mengde koffein ikke virker vanndrivende, i hvert fall ikke blant folk som drikker kaffe til vanlig.
Ny studie på kaffe og dehydrering
Nylig ble det publisert en ny studie fra University of Birmingham, i tidsskriftet PLoS One.
I denne studien målte man væskebalansen ved hjelp av flere ulike metoder etter et moderat kaffeinntak hos 50 friske menn (kvinner ble ikke inkludert fordi menstruasjonssyklusen kan påvirke væskebalansen).
Alle deltakerne var daglige kaffedrikkere, og drakk rundt 3-6 kopper hver dag.
I to firedagers perioder skulle deltakerne drikke enten fire kopper sort kaffe eller fire kopper vann hver dag.
De fikk utdelt mat og øvrig drikke, slik at kostholdet skulle være likt under testperiodene.
Hver morgen ble deltakerne veid, mengden kroppsvann ble målt ved hjelp av dobbeltmerket vann, og urinprøver ble tatt for å undersøke urinmengde og urinens tetthet, osmolalitet, kreatinin, natrium og kalium.
Det ble også tatt blodprøver av bl.a. osmolalitet og hematokrittverdier (volumprosenten av røde blodceller), som også sier noe om kroppens væskestatus. Koffein i blodet ble også målt for å bekrefte at deltakerne holdt seg til protokollen.
Det var ingen forskjell i totalt kroppsvann mellom de to testperiodene. Urinprøvene viste heller ingen forskjeller, bortsett fra natriumutskillelsen, som var høyere under kaffeperiodene.
Den totale kroppsvekten gikk ned med omtrent 0,2 prosent i begge perioder, noe som er langt ifra kliniske kriterier for dehydrering (1-3 prosent av kroppsvekten).
Studien underbygger altså den tidligere forskningen, og avkrefter nok en gang myten om at kaffe er vanndrivende.
Hele studien kan leses her: No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population
Innlegget er fra Erik Arnesen sin blogg "Sunn skepsis"