Ny rapport viser at morsmelk fortsatt er beskyttende for barnets helse.
I høst gikk debatten høyt om miljøgifter fra laks som lagres i fettvevet til kvinner og kan gå over i morsmelk. Dette er en viktig problemstilling, og før jul kom en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet(VKM) som har undersøkt nettopp risikoen forbundet med miljøgifter i morsmelk.
Norske mødre er flinke til å amme
I Norge anbefales det at man fullammer barn de første seks månedene og delammer videre det første året.
Selv om ammeforekomsten i Norge er høy, viser undersøkelser at bare 9 % av barna fullammes ved seks måneders alder. Dersom amming ikke fungerer anbefales det at man bruker morsmelkserstatning det første året.
Amming er helsefremmende for både mor og barn
Morsmelk inneholder alle næringsstoffene barnet trenger, unntatt D-vitamin som må gis i tillegg. D-vitamin kan gis som dråper eller tran. Morsmelk inneholder også en rekke stoffer som er viktige for utviklingen av barnets immunforsvar, utvikling av tarmkanalen, hjernen og som beskytter mot infeksjoner. Disse stoffene finnes ikke i morsmelkerstatning.
For mors del er det mange praktiske fordeler med å amme. Maten er alltid klar, det trengs ikke ekstra utstyr, hun går raskere ned i vekt etter graviditeten samt at amming er billig.
Hva med miljøgiftene?
Miljøgifter akkumuleres i fettvevet vårt, og kan i gå over i morsmelken til barnets kropp. Spørsmålet er bare om den mengden miljøgifter som ammende barn få i seg via morsmelken er helseskadelig.
VKM har undersøkt de best gjennomførte studiene på sammenhengen mellom amming, konsentrasjon av miljøgifter i melken og helsetilstanden til barnet. Stoffer som PCB, dioksiner, DDT og kvikksølv er undersøkt i studiene.
Gjennomgangen av litteraturen viste at morsmelk med dagens nivå av kontaminanter er helsefremmende for barnet. Amming ser ut til å også redusere risiko for overvekt hos barnet, beskytte mot utvikling av diabetes, beskytte mot infeksjoner og fremme riktig utvikling av nervesystemet.
Det er også tatt med i beregningen at norske mødre ammer lenge i forhold til mødre i andre land. Den kombinerte effekten av flere ugunstige stoffer er også medregnet. Dette fører likevel ikke til at barnet utsettes for skadelige nivåer av miljøgifter.
Hele rapporten fra VKM finner du på: http://vkm.no/dav/820a1a0bf8.pdf