Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Liten dokumentasjon på at hvetegress er bra for helsen.

Hvetegress er en type "supermat" som påstås å ha en svært positiv effekt på helsen.

Hvetegress, Triticum aestivum, er ungt gress fra spirende hveteplanter. Det selges gjerne som juice eller pulver.

De som sverger til hvetegress mener det kan forebygge kreft, styrke immunforsvaret, motvirke forstoppelse, og kurere infeksjoner, hudsykdommer og mye mer.

Næringsinnhold som andre grønnsaker

Hvetegress markedsføres som proppfull av næringsstoffer. Denne påstanden kommer delvis fra gamle overdrivelser av næringsinnholdet og delvis fra det faktum at man får i seg mer konsentrerte mengder av næringsstoffer fra juice og pulver enn man gjør fra ferske grønnsaker.

Tall fra den amerikanske matvaredatabasen viser at hvetegress inneholder omtrent like mengder vitaminer og mineraler som spinat og litt større mengder enn brokkoli. Spiser du tørket hvetegress får du altså helt klart i deg både vitaminer og mineraler.

Aminosyreinnholdet i hvetegress trekkes også ofte frem som positivt, men en porsjon på 30 gram hvetegress gir kun ca 900 mg protein, altså under 1 gram. Vi mennesker trenger ca 1 gram protein per kilo kroppsvekt per døgn. En person på 70 kilo trenger altså rundt 70 gram protein per dag.

Mengden aminosyrer/protein du får gjennom en dagsdose med hvetegress er altså helt ubetydelig.

Dårlig dokumenterte helsepåstander

Selv om hvetegress inneholder både vitaminer og mineraler, er det foreløpig lite dokumentasjon på hvordan hvetegress virker inn på helsen. Det er kun gjort 13 studier på hvetegress' helseeffekter på mennesker. De fleste er små og ikke alle er kontrollert for placeboeffekten.

Selv om hvetegress påstås å være svært positivt for helsen, er dette altså svært dårlig dokumentert! Skal man kunne si noe om hvordan hvetegress virker inn på helsen, må det gjøres betydelig mer forskning.

Menneskestudier gjort på hvetegress

Av de få studiene som har blitt gjort på hvetegress, var det en studie fra 2002 fant at juice av hvetegress bedret symptomer ved aktiv ulcerøs kolitt, som blødning, og var trygt å bruke.

Andre forskere har sett på hvordan hvetegress virker inn på blodet vårt. Hvetegress inneholder klorofyll, som ligner noe på hemoglobin. Hemoglobin er en viktig bestanddel i blodet vårt og noen har tenkt at klorofyll kan omdannes til hemoglobin. Derfor har en gruppe forskere i India sett på om hvetegresstilskudd kan være gunstig hos pasienter med talassemi, en arvelig blodsykdom som krever regelmessige blodoverføringer. Studien fant en reduksjon i behov for blodoverføringer hos halvparten av deltagerne.

Ingen har beskrevet hvordan klorofyll kan bidra til dette, eller om klorofyll i det hele tatt tas opp i kroppen i særlig grad.

Fokuser heller på andre grønnsaker

Hvetegress er en type gress, og smaker derfor som gress. Det inneholder både vitaminer og mineraler på lik linje med andre grønnsaker, men det er foreløpig lite som tyder på at det er lurere å spise hvetegress i pulverform enn å spise grønnsaker til middag. Ved å innta hvetegress i pulverform går du også glipp av mange viktige bestanddeler i fersk frukt og grønnsaker, som fiber.

Hvetegress er ikke skadelig, men når næringsinnholdet er så likt andre grønnsaker vil inntak av disse heller være å anbefale.

Kilder:
- Wikipedia.no
- Marawaha RK, et al, Wheat grass juice reduces transfusion requirement in patients with thalassemia major: a pilot study, Indian Pediatr. 2004 Jul;41(7):716-20
- Ben-Arye E, et al, Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial, Scand J Gastroenterol, 2002 Apr;37(4):444-9
- mayoclinic.com
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke