Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

For mye kanel kan være skadelig.

Hei! Jeg er veldig glad i kanel, bruker det mye på grøten og på eplebiter. Jeg vil anslå at jeg får i meg rundt 1-2 spiseskjeer i løpet av en dag. Dette vet jeg at er for mye og kan skade leveren, men det jeg lurer på er hvor mye er for mye? Har lest at det er mange gode helseeffekter ved kanel, men er fordelene større enn ulempene?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:  

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Hei!

Du har rett i at det kan være skadelig for leveren hvis du spiser store mengder kanel hver dag. Kanel inneholder nemlig stoffet kumarin som kan gi skade på leveren hvis vi får i oss for mye av det. Det er kumarin som gir kanel den karakteristiske smaken og lukten som vi forbinder med kanel.

I 2010 gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet en risikovurdering av kanel, der de fastslo at det trygge daglige inntaket av kumarin er beregnet til 0,07 mg per kilo kroppsvekt per dag. Dette tilsvarer en liten t-skje kanel per dag for voksne. Barn som veier mindre tåler enda mindre.

At kumarin kan gi leverskade, er noe man har sett fra dyreforsøk. Heldigvis er det slik at leveren selv kan reparere skaden når kumarin ikke er tilstede lenger. Det betyr at det kun er skadelig å spise mye kanel hver dag over tid.

Du som spiser såpass mye kanel daglig, bør derfor kutte ned på inntaket. Et annet tips er at du heller kjøper kanel i helsekostbutikker. Der kan du nemlig få tak i en type kanel som heter ceylonkanel, som inneholder langt mindre kumarin enn cassiakanel som er den typen vi vanligvis kjøper.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på.

Les gjerne mer om kanel og kumarin her

Annonse:
Annonse: