Foto: Thinkstock

Appelsin er det sunneste du kan spise i påsken!

En appelsin i nistepakken er ikke bare forfriskende godt, den er også utrolig sunn.

Stappfull av C vitaminer, full av fiber og antioksidanter, og i tillegg frisk og leskende. Ikke rart appelsinen er en av de mest populære fruktene i verden!

1 appelsin (195 gram) gir deg:

  • 3,5 g fiber (14 % av dagsbehovet)
  • 55 µg folat (18 % av dagsbehovet)
  • 99 mg vitamin C (132 % av dagsbehovet)
  • 0,18 mg vitamin B1 (tiamin) (16 % av dagsbehovet)

Rik på vitamin C

Spiser du en appelsin om dagen, dekker du hele behovet ditt for vitamin C. Dette vannløselige vitaminet kalles også for askorbinsyre, og er helt nødvendig for at sår skal gro, for vedlikehold av binde- og støttevev i kroppen, nedbrytning av kolesterol, og opptak av jern fra tarmen. Vitamin C er også viktig for immunforsvaret, og er en viktig antioksidant.

Beskytter mot sykdom

Undersøkelser viser at appelsin og andre sitrus frukter beskytter mot både kreft og hjerte- og karsykdom. Det er også mye som tyder på at sitrus frukter har en positiv innvirkning både ved Alzheimer, Parkinson, diabetes, MS, gallesten, og tarmsykdommer som Ulcerøs colitt og Crohns sykdom.

Helsefremmende antioksidanter

I tillegg til å være rik på vitamin C, inneholder en appelsin over 170 ulike fytoplantestoffer, og mer enn 60 forskjellige flavonoider. Undersøkelser viser at det er mye sunnere å spise en appelsin, enn å ta vitamin C gjennom kosttilskudd. Dette skyldes antakelig alle de andre gunstige stoffene i appelsinen som sammen virker på en måte som man aldri klarer å etterligne i et kosttilskudd.

Senker blodtrykket

Det er særlig en flavonoide; herperidin, som viser seg å være særlig gunstig for helsen. Denne antioksidanten har nemlig vist seg å kunne senke både blodtrykk og kolesterol, og er dessuten betennelsesdempende.
Det er verdt å merke seg at mesteparten av denne antioksidanten sitter i skallet og i det hvite kjøttet av appelsinen. De færreste av oss spiser appelsinskall, men spiser du en hel appelsin, vil du få i deg litt av det hvite kjøttet, noe du ikke gjør når appelsinen presses til juice.

Appelsin fremfor appelsinjuice

Drikker du et glass appelsinjuice om dagen, dekker du uten tvil behovet for vitamin C. Du får også i deg folsyre, vitamin B1, og andre vitaminer. Spiser du lite frukt, kan du derfor gjerne drikke et glass appelsinjuice om dagen.

Er du derimot glad i appelsiner, bør du heller spise en appelsin enn å drikke et glass appelsinjuice. En av grunnene til dette, er at du får i deg mer fiber når du spiser en appelsin enn hvis du drikker et glass appelsinjuice.Fiber er ikke bare mettende og bra for magen, men det har også vist seg å redusere kolesterolet, og hjelpe til med å holde blodsukkeret stabilt.

Et stabilt blodsukker er viktig for overskudd og prestasjon, og har dessuten vist seg å være viktig for vekten.

Det er altså liten tvil om at appelsiner er sunt - så det er bare å handle inn kilovis med appelsiner.