Foto: matprat.no

Sunt, godt og nyttig.

I tillegg til å ha egenskaper som gjør egg til en viktig ingrediens i matlaging, er egg en av de mest næringsrike matvarene vi har.

Noen holder seg unna egg i frykt for å få for høyt kolesterol, men med mindre du allerede har svært høyt kolesterol, kan du trygt spise egg daglig.

Rik på næringsstoffer

Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen.

I likhet med kylling og kalkun, har egg en høy andel av det sunne umettete fettet, til tross for at det også inneholder litt mettet fett og kolesterol.

Protein i både plomme og hvite

Protein fra egg inneholder alle de essensielle aminosyrene som kroppen vår trenger. Derfor sier vi at egg inneholder protein med svært god kvalitet.

Plommen har et høyere energi- og næringsinnhold enn hviten, men det ikke alle vet, er at det også er protein i plommen, faktisk mer enn i hviten.

De som kun bruker hviten for å få i seg mest mulig protein, bør altså heller begynne å spise hele egget. Ikke bare får de i seg dobbelt så mye protein, men de får en rekke andre næringsstoffer med på kjøpet.

Kolesterolet er frikjent

Høyt kolesterol i blodet, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. En eggeplomme inneholder kolesterol, noe som er grunnen til at vi tidligere ble rådet til å begrense inntaket av egg.

I dag vet vi at det kolesterolet vi får gjennom egg og annen mat, har minimal betydning for blodets kolesterolinnhold. Det som betyr noe for kolesterolet i blodet, er hvor mye mettet fett vi spiser. Kroppen vår lager nemlig kolesterol selv, der en av kolesterolets oppgaver er å frakte fett rundt i kroppen.

Jo mer mettet fett vi spiser, desto mer kolesterol dannes det i blodet. Dette kolesterolet er mye farligere for helsen enn det lille kolesterolet vi får i oss gjennom egg.

Men når det er sagt, så rådes likevel de som har svært høyt kolesterol til å begrense inntaket av egg til maks 2 egg per uke. Men også for disse, er det enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett.

Les mer om kost ved høyt kolesterol

Egg for vekten

Mye tyder på at et kosthold med nok protein kombinert med langsomme karbohydrater, gjør det lettere å holde vekten stabil eller gå ned i vekt hvis det er målet.

Dette skyldes blant annet at protein metter godt, slik at du spiser mindre enn du ellers ville ha gjort hvis du spiste mindre protein.

Egg er en god kilde til protein, og kan derfor gjøre det lettere for deg å holde vekten eller gå ned noen kilo.

Les mer om mat og vekt

Trylleegg

Egg har en rekke spesielle egenskaper  som gjør at mange betegner det som et tryllemiddel i matlagingen. Egg hever, tykner, binder, finfordeler og blanker. Egg brukes derfor i mange retter og matvarer, ikke bare for smaken sin skyld, men også for å gi god konsistens, utseende og tekstur.

Les mer om eggets suverene egenskaper