Foto: Melk.no

Melkesukker er ikke like skadelig for tennene som annet sukker. 

Det er mye bra med melk, men ikke alle vet at melk beskytter mot hull i tennene. 

Melk inneholder både kalsium, fosfat, kasein (melkeprotein) og melkefett, som alle har vist seg å kunne beskytte mot hull i tennene.

Kalsium og fosfat gjør tennene sterkere, og gjør også at emaljen på tennene lettere kan gjenoppbygges etter syreangrep.

Melkeproteinet kasein kan beskytte tennene ved å forebygge demineralisering av tannemaljen,og hindre at bakterier samles på tennenes overflate. Kasein kan også bidra til at tennene remineraliseres.

Melkesukker mindre skadelig enn annet sukker

Melk inneholder litt over 4 % laktose (melkesukker). Smaksatte melkedrikker inneholder i tillegg fruktsukker fra frukten de er smaksatt med, og enda litt ekstra sukker for smakens skyld. Laktose er imidlertid ikke like skadelig for tennene som andre sukkerarter.

Ost for tennene

Ost har vist seg å være det meieriproduktet som virker mest beskyttende på tennene.

Dette er fordi ost, i tillegg til å inneholde mineraler, kasein og lipider, motvirker effekten av syre i munnhulen og stimulerer spyttproduksjonen slik at maten passerer raskere.

Både faste gule oster og blå- og hvitmuggoster er funnet å redusere risikoen for karies både på tennenes overflate og ved røttene.

Hva med melk som er tilsatt litt sukker?

Det er ingen tvil om at hvit melk er det sunneste alternativet for alle. For barn og ungdommer som ikke liker hvit melk og som dermed ville valgt bort melken, er imidlertid smaksatt melk et godt alternativ.

Smaksatt melk inneholder de samme næringsstoffer som hvit melk, og det finnes varianter med svært lite tilsatt sukker. Skolemelken med kakaosmak, som tilbys alle landets skoler, er tilsatt mindre enn 1 % sukker. Barn og unge som velger bort melk drikker gjerne saft, juice eller brus i stedet.

Saft og brus inneholder mye sukker og litenæringsstoffer. Juice inneholder C-vitamin, men lite andre næringsstoffer. Juice og brus har også en lav pH som ikke er så heldig for tannemaljen. Smaksatt melk kan derfor være et godt alternativ til for eksempel matpakken, dersom det ikke er aktuelt å drikke hvit melk.

Meieriprodukter kan forebygge tannkjøttbetennelse

Det finnes noen studier som tyder på at et høyt inntak av meieriprodukter beskytter mot tannkjøttbetennelse. Det har vært lansert ulike teorier på hva dette skyldes. En av hypotesene er at melkesyre, som blant annet finnes i yoghurt, beskytter.

Det er lurt å velge yoghurtvarianter med lite tilsatt sukker til hverdags. Det kan også skyldes at meieriprodukter inneholder mye kalsium og fosfat, som er viktig for at kjevebena, der tennene er festet, blir så sterke som mulig. Mer forskning er nødvendig før man skal kunne si noe sikkert i forhold til om melk beskytter mot periodontitt.

Kilder:
Shimazaki et al. Intake of Dairy Products and Periodontal Disease: The Hisayama Study. J Periodontol 2008;79:131-137
Al-Zahrani MS. Increased intake of dairy products is related to lower periodontitis prevalence. J Periodontol 2006;77:289-294
Johansson I. Milk and dairy products: possible effects on dental health. Sc J Nutr 2002; 46(3): 119-122

Artikkelen er en kortversjon av artikkelen "Melk og tenner en god kombinasjon" av Kaja Helland-Kiegen, klinisk ernæringsfysiolog