Fersk løk fra Vang Gård. Foto: Lise von Krogh

Du kan spise hele løken, også løkgresset. Da reduserer du både matsvinn og øker næringsinntaket.

Fersk løk er sommermat

- Folk bør spise hele løken, også løkgresset, oppfordrer grønnsaksbonden Per Odd Gjestvang som driver Vang Gård på Toten og som er en av få som leverer fersk løk med løkgress i butikken.

Fersk buntløk er sesongmat som er på sitt beste nå på sommeren. Gjestvang har fått tatt næringsanalyser av løkgresset som viser at dette inneholder viktige næringsstoffer.

Både løkknoll og løkgress kan spises

Løkknoll og løkgress er god mat som både smaker godt og er næringsrik. 

Selve løkknollen en en god fiberkilder og kan bidra til økt fiber inntak. De fleste av oss trenger å øke fiberinntaket. Fersk løk er saftig og smakfull og egner seg både som rå og stekt. 

Løkgresset har derimot et annet næringsstoffinnhold. Mange vet kanskje ikke at løkgresset kan spises. Normalt kjøper vi jo løk uten det grønne løkgresset. Dette er allerede skjært bort og kastet. 

Ikke kast løkgresset, dette er fullt spiselig. Du bruker det på samme måte som du bruker vårløk og purre. Løkgress på vanlig gul og rød kepaløk er svært rik på vitamin A, vitamin C og B-vitaminet folat. Det er også en kilde til kalium og vitamin K. Dette er altså en næringsrik del av løken som det er verdt å spise. 

Hva skal du se etter?

Buntløk er ferskvare, dvs. at den har kortere holdbarhet enn vanlig tørket løk. Når du kjøper løken skal den være fast og spenstig i knollen og løkgresset bør ikke være vissent eller misfarget. 

Et godt tips er å først spise løkgresset og deretter selve løken som har lengre holdbarhet. 

Slik oppbevarer du buntløken

Legg løken i en pose og oppbevar den i kjøleskapet. Du bør helst spise løkgresset etter få dager for at den skal smake best mulig og for at det skal være friskt og fint. Vask selvsagt løk og løkgress før bruk. Buntløk har dessuten lite emballasje, slik at det er lite avfall forbundet med denne grønnsaken. 

Tips til bruk

Løken bruker du på vanlig måte, mens løkgresset kan du bruke på samme måte som vårløk og purre. Det kan f.eks. hakkes og puttes i eggerøre, legges på pizza, puttes i supper, finhakkes og serveres med taco, surres i en god olje og serves til fisk og lyst kjøtt, som garnityr på wok-retter. Muligheten er mange! 

Så ikke kast viktige næringsstoffer og god mat - spis det i stedet for!