Foto: Thinkstock

Tenk på grønnsakene som hovedingrediens, ikke tilbehør.

Grønnsaker er sunt, men mange av oss spiser for lite av det. Vi har også en tendens til å velge de samme grønnsakene gang etter gang. Litt av grunnen kan være at vi ser på grønnsakene som tilbehør. En annen grunn kan være at vi ofte ikke bestemmer oss for hva slags middag vi skal kjøpe inn til før vi står i butikken. Og da er det lett å velge det vi alltid velger.

Sunt med variasjon

Det er ingenting i veien for å spise brokkoli eller salat til middag flere ganger i uka. Det er bare enda bedre om du varierer mellom hvilke grønnsaker du velger, og gjerne spiser flere typer av gangen.

Grunnen til dette er at hver grønnsak inneholder en helt unik sammensetning av næringsstoffer og plantestoffer (for eksempel antioksidanter). Ingen er like, de er sunne på hver sin måte. Spiser du variert, får du garantert i deg en stor variasjon av helsefremmende næringsstoffer. Dessuten blir middagen mer spennende fordi du også får helt andre smaker enn hvis du bare spiser brokkoli eller salat.

Planteprotein kan forlenge livet

Velg grønnsaker først

Så hva om vi snur tankegangen? Istedenfor å først bestemme oss for om vi vil ha kjøtt, fisk eller kylling til middag, så gjør vi omvendt: Først tenker vi gjennom hvilke grønnsaker vi skal spise, og så bestemmer vi oss for hva resten av middagen skal bestå av.

Kanskje vi til og med kan velge noen grønnsaker vi ikke har spist på en stund? Som grønne bønner, fennikel, spinat, eller grønnkål. Eller hva med en mango- og avokadosalat, tomat- og mozzarellasalat, eller en hjemmelaget råkostsalat?

Et annet tips er å bruke sesongens grønnsaker. Det går mot sensommer og høst, og tilgjengeligheten av norske grønnsaker er større enn aldri før. Norsk, kortreist og kanskje til og med økologisk dyrkete grønnsaker.

Grønnsaker du bør spise mer av

La deg bli inspirert

Alt dette høres sikkert fint og flott ut, men så kommer hverdagen kastet over deg og du står nok en gang i butikken og bestemmer deg i siste liten for å ha kjøttkaker med brokkoli til middag. Det er selvfølgelig helt greit, men hvis du har et ønske om å spise enda litt sunnere og enda litt mer variert, så har vi et siste lite tips til deg: Planlegg middagen dagen i forveien. Kanskje du til og med kan planlegge og kjøpe inn til flere middager av gangen?

La deg inspirere; se i kokebøker, sjekk ut matblogger eller andre nettsteder med fristende oppskrifter. Velg deg ut en grønnsak og google deg frem til smakfulle oppskrifter som inneholder denne grønnsaken. Ikke bare får du testet ut nye middagsretter og smakskombinasjoner, men du kan være sikker på at du får i deg massevis av nyttige næringsstoffer.