Foto: Lise von Krogh.

Proteinrik og full av næringstoffer.

Spiser du tørket, usaltet torsk, altså tørrfisk, spiser du smart. Denne matvaren er nemlig svært næringrik. Vanlig torsk er sunn og god, men når du tørker den så konsentrerer du de gode næringsstoffene i den.

Tørrfisk brukt i både matlaging og som snacks er en måte å øke næringsverdien i kostholdet på.

Dette inneholder tørrfisk

Tørrfisk er svært proteinrik. Fordi vanninnholdet er kun 15 %,så inneholder tørrfisk hele 79 % protein av høy kvalitet. Fisken har dessuten et svært lavt innhold av fett og mettet fett.

Men ser vi på innholdet av vitaminer og mineraler er det all grunn til å bli imponert. Tørrfisk er nemlig rik på vitamin D, vitamin B12, selen, jod*, magnesium og fosfor, samtidig er den en kilde til kalsium, jern, sink og kobber. Dette er de samme næringsstoffene som finnes i fersk torsk, men når den tørkes så oppkonsentreres næringsinnholdet.

Du trenger altså spise mye mindre tørrfisk enn fersk torsk for å få deg like mye næring. Når skal det kanskje sies at det du spiser like like mye tørrfisk som torsk, men den kan bidra til inntaket av viktige næringsstoffer som blant annet vitamin D og jod.

Dette er tørrfisk

Tørrfisk er vindtørket tørket, usaltet torsk. Fiskeslag som hyse, lange, sei og brosme kan også brukes. Etter fangst, sløyes fisken og henges opp til tørk fra februar til mai. Det kalde klimaet i denne peridoden bevarer fisken og forhindrer forråtnelse. Klimaet er spesielt godt i Lofoten til dette formålet.Under tørkingen fordampes ca. 70 % av vannet i fisken. Denen eldgamle konserveringsmetoden gir fisk med svært lang holdbarhet.

Du må ikke forveksle tørrfisk med klippfisk, til tross for at tørkeprosessen er noen lunde lik. Klippfisk er saltet og presset fisk. Å lage tørrfisk er basert eldre konserveringmetode enn klippfisk. Klippfisk ble først tatt i bruk på 1700-tallet da tilgangen til billig salt ble bedre.

Slik bruker du tørrfisk

Tørkfisk kan du spise akkurat som den er og bruke den som snack i matpakken eller som et mellommåltid. I dag begynner det også komme smaksprodukter av tørrfisk, hvor fisken er tilsatt godt krydder eller laget som chips.

Kokt tørrfisk trekker til seg vann og du kan bruke den i matlaging. Du kan servere denne fisken til pasta, ha den i salat, ovnsbake den, ha den i supper og gryter, steke den, lage fiskeboller, steke og grille den. På godfisk.no finner du mange oppskrifter med tørrfisk.

Kilder:

*Matvaretabellen har ikke analyserte verdier på jod i tørrfisk, men fordi råvaren torsk har høyt innhold av jod vil også tørrfisk være en god jodkilde.