Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:

Jordskokk ser kanskje ikke så fristende ut, men er faktisk en delikatesse.

Med sin friske og særegne nøtteaktige smak er jordskokken anvendelig til mye. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og snacks. Knollene kan også kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter. Som ingrediens i wok minner de om vannkastanje i form og konsistens, men har en mer karakteristisk smak. I bakverk kan jordskokk besørge søtsmaken ved at hvetemelet erstattes med 18-50% puré av jordskokk.

Minner om artiskokk

Jordskokk er en forkortet form av jordartiskokk, en betegnelse grønnsaken har fått fordi smaken kan minne om artiskokk. Jordskokk har høye stengler på ca. 2 meter, et kraftig bladverk og blomster som minner om små solsikkeblomster. De underjordiske stengelknollene minner om potet, men har mer knudrete overflate.

Opprinnelse og historikk

Jordskokk har blitt brukt som mat av indianere i Sør- og Nord-Amerika i uminnelige tider, men kom først til Norge i 1639. Den ble imidlertid raskt utkonkurrert av poteten som ble vanlig å dyrke på omtrent samme tid. Poteten var lettere å høste og skrelle, og gav angivelig bedre avling. Nyere undersøkelser viser imidlertid at jordskokk kan gi minst like stor avlinger som potet, men produksjonskostnadene er høyere.

Lite kalorier og full av inulin

Det meste av energien i jordskokk kommer fra karbohydrater. En stor andel av disse karbohydratene er ufordøyelige, blant annet de løselige fibrene inulin og oligofruktose.

Inulin og oligofruktose blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin. Derfor blir inulin og oligofruktose blant annet brukes som erstatning for fett og/eller sukker i en del matvarer.

Sunn og næringsrik

Jordskokk er også rik på jern og inneholder en del kalium, magnesium, fosfor, vitamin C, tiamin og niacin. Ulike kilder oppgir imidlertid varierende innhold av næringsstoffer. Dette kan skyldes både sortvariasjon og variasjon i analysemetodikk. I tillegg omdannes inulin til fruktose etter hvert som knollene forbrenner sukker i åndingsprosessen utover vinteren. På vårparten kan inulin- innholdet derfor være lavere og fruktose- innholdet høyere enn om høsten.

Slik lager du jordskokksuppe

Bra for helsen

I tykktarmen stimulerer inulin og oligofruktose til vekst av gunstige bifidobakterier. Ved å nære bifidobakteriene med inulin og oligofruktose, vil man utkonkurrere mindre gunstige bakterier i tarmen, noe som vil være med på å gi en god helse.

Inulin og oligofruktose defineres som prebiotika grunnet den fremmende effekten på gunstige bakterier.

En bivirkning av denne stimulerende effekten på bifidobakteriene er økt gassproduksjon. Det kan derfor lønne seg å øke inntaket gradvis.

Studier tyder også på at inulin og oligofruktose kan ha en gunstig effekt ved kroniske betennelsessykdommer i tarmen (Chrons sykdom og ulcerøs colitt). Her trengs det imidlertid mer forskning. Studier viser også at inulin
kan virke forebyggende for tarmkreft.

Undersøkelser viser at inulin og oligofruktose, som annet fiber, kan redusere nivået av kolesterol og triglyserider hos de som har høyt kolesterol.

De ufordøyelige karbohydratene i jordskokk er meget godt egnet som sukkersubstitusjon for diabetikere. I tillegg til dette, har jordskokk har vist seg å ha stabiliserende effekt på blodsukkeret.

Kilder
1. www.bioforsk.no 2. www.nutritiondata.com 3. www.bramat.no 4. Leenen CMH, Dieleman LA Inulin and Oligofructose in Chronic Inflammatory Bowel Disease, J.
Nutr. 2007;137:2572-2575 5. Pool-Zobel BL, Sauer J Overwiew of Experimental Data on Reduction of Colorectal Cancer Risk by
Inulin-Type Fructans, J. Nutr. 2007;137:2580-2584 6. Scholz-Ahrens KE, Schrezenmeir J Inulin, oligofructose and mineral metabolism – experimental
data and mechanism, British Journal of Nutrition 2002;87:179-186 7. www.matprat.no
Artikkelen Jordskokk er hentet fra www.ntfe.no
Annonse:
Annonse: